Autovraky zmizí z třineckých ulic

Nevzhledná a často i nepojízdná auta zabírají parkovací místa v centru Třince. Jde o autovraky, s nimiž se jen těžko dalo něco dělat. Nyní se ale situace mění. Města dostala do rukou zbraň, jak tyto vředy dostat z veřejného prostoru pryč.

Jeden z vraků stojí na ulici Okružní. Foto: mr

Úřadům pomohla novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, zejména její nově platná ustanovení týkající se odtahů silničních vozidel a nakládání s vraky. Města jako vlastníci komunikací tak mohou snáze odstranit z ulic vozy, které sice ještě nejsou vraky v pravém slova smyslu, ale na první pohled je patrné, že už dosloužily.

„Takovým vozidlům říkáme právně nezpůsobilá k provozu. Až dosud jsme měli páky jen na nepojízdné autovraky, které postrádají podstatné pevné konstrukce nebo mechanismy a která jsme po zákonem daných procedurách mohli nechat odtáhnout,“ vysvětlila Lada Bartošová z odboru dopravy třineckého magistrátu.

Jak dále řekla, na auta, která stojí dlouhé měsíce na místě bez pohybu, ale nejsou zjevným vrakem, bič dosud chyběl. „Nyní s novelou zákona můžeme hnout i s výše zmíněnými auty, která mají déle než půl roku neplatnou STK nebo nemají registrační značku. Dříve jsme mohli takové auto nechat odtáhnout jen v případě, že překáželo v silničním provozu nebo z něj unikaly provozní kapaliny,“ doplnila.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu