Beskydský dogmaraton navlékne druhý korálek

Po loňském nultém ročníku se 21. září uskuteční 1. ročník Beskydského dogmaratonu. Jedná se o závod dvojic, které tvoří běžec a jeho pes. Startuje se od 7 hodin.

Dvojici tvoří běžec a jeho pes. Foto: archiv pořadatele

Letošní ročník dogmaratonu je zařazen do seriálu mistrovství České republiky v tomto sportovním odvětví. „Závodníků vyrazí na trať 109 a nejpočetněji je zastoupena kategorie ženy – short (cca 25 kilometrů), kde by se na start mělo postavit 55 závodnic,“ řekl za pořadatele Michael Tomanek. Závodníci jsou jak profíci, tak i hobíci, kteří celou trasu jdou pěšky. Pořadatelé připravili dvě závodní tratě – short (cca 25 kilometrů) a dogmaraton (cca 42 kilometrů).

Nejde jen o závodění, ale také o to projít se hezkou přírodou, prohloubit se psem svůj vztah na delší trati a překonat sám sebe. Většina závodníků zvládne delší trať v rozmezí 6 až 12 hodin. „Já osobně jako hlavní organizátor mám dva psy rasy sibiřský husky a ti nutně potřebují pohyb, takže i kdybych nechtěl, jsme velmi často v přírodě a na horách,“ dodal Tomanek.

Canicross neboli běh se psem se těší čím dál většímu zájmu široké veřejnosti, což ostatně dokazuje i fakt, že i závody zaměřené výhradně na běžce čím dál častěji zařazují kategorii „člověk plus pes“. Co se týče ras psů, tak nejčastěji se závodů účastní severská a ovčácká plemena nebo lovečtí psi, výjimkou ale nejsou ani malá plemena psů. „Deset procent ze startovného poputuje na konto třineckého městského útulku pro psy,“ vysvětlil Tomanek a dodal, že základnou pro závody bude areál PZKO v třineckých Gutech, kde nejen závodníky čeká zajímavý kulturní program včetně občerstvení.

Podrobnosti lze najít na stránkách Beskydského dogmaratonu.

Další zprávy z regionu