„Betlém bude na pokračování“

S nápadem vyrobení dřevěného betlému oslovilo Jablunkovské centrum kultury a informací (JACKi) řezbářku Agatu Valalíkovou. Ta neváhala a betlém vyrobila. V současné době má základní figury, ale má se nadále rozrůstat. Více řezbářka prozradila v následujícím rozhovoru.

Agata Valalíková bude betlém postupně rozšiřovat. Foto: tm

Kdo přišel s nápadem betlému do Jablunkova?
Ředitelka JACKi Gabriela Niedoba.

Koho lidé v tomto betlémě uvidí?
Svatou rodinu, tři krále, pasáčka s ovečkami.

Můžete betlém přiblížit?
Konstrukce betlému je vyhotovena z modřínu a je 1,7 metru dlouhá a 70 centimetrů vysoká plus štít přibližně 30 centimetrů. Nejvyšší postavou je Josef – asi 50 centimetrů. Pak Tři králové a Marie. Nejmenší je pasáček s ovečkami a Jezulátko. Všechny sošky jsou z lípy. Povrchovou úpravu jsem zvolila tvrdý přírodní vosk s vysokým podílem včelího vosku plus karnaubský vosk, lněný, tungový a pomerančový olej. Obsahuje čistě přírodní složky pro ochranu dřeva bez přídavku chemických látek a bez urychlovačů vysychání. Vytváří teplý hedvábný lesk.

Která postava se vám dělala nejsnáze a která vám dala zabrat?
Každá z postav mi dala zabrat stejně, jelikož jsem se snažila dodržet velikostní poměr každé z postav, jak stojící, klečící, v pokleku nebo v kroku. Také jsem se snažila do každé postavy vetknout pokoru nad jesličkami s Jezulátkem.

Betlém je již hotový, nebo k němu budete vyrábět další postavy?
Dle informací se jedná o víceletý projekt, takže se necháme překvapit v příštím roce.

Další zprávy z regionu