Betlém v Mostech u Jablunkova je na novém místě

Nikoliv na prostranství pod obecním úřadem, ale několik desítek metrů opodál, vedle kostela, stojí letos betlém v Mostech u Jablunkova. Některým z místních se však změna místa nezamlouvá, naopak jiným se líbí.

Betlém v Mostech u Jablunkova je letos před kostelem. Foto: ba

„Na Betlém se mě ptalo několik spoluobčanů. Přijde mi, že místo u kostela není tak významné jako to původní v úplném středu obce. Počet kolemjdoucích, kteří si betlém prohlédnou, je proto nižší,“ řekla na posledním setkání zastupitelstva Ingrid Legierská.

Mostecký starosta Ondřej Niedoba zdůraznil, že betlém byl instalován u kostela po předchozí konzultaci s místním farářem Štěpánem Klockem. Dodal, že podle ohlasů, které zaznamenal, si spousta místních změnu pochvaluje.

„Původní místo nebylo primárně určeno pro betlém. Při rozsvícení vánočního stromu místo bylo čisté, ale po Třech králích, kdy tam byly nahrnuty hromady udusaného žlutého sněhu, do kterého byly zašlapány seno a sláma, už to tak esteticky nevypadalo. Byť s tím možná všichni nesouhlasí, místo u kostela mi přijde vhodnější než to předešlé, i proto, že si tudy lidé zkracují cestu. Navíc prostranství monitoruje kamera umístěná na budově knihovny,“ argumentoval Niedoba.

Starosta Mostů u Jablunkova připustil, že v budoucnu by se betlém znovu mohl objevit na jiném místě. „Mohl by třeba stát vedle vánočního stromu, který bychom si mohli zasadit na vybraném místě. Uvidíme, jak se rozhodneme, vezmeme v potaz reakce našich občanů,“ dodal Ondřej Niedoba.

Další zprávy z regionu