Betlémy jsou lákadlem pro lidi, některé ještě voní novotou

S příchodem adventní doby veřejná prostranství našich obcí a měst ozvláštnily vánoční stromy a betlémy. Nový je k vidění například v Písku v parčíku vedle požární zbrojnice. Jedná se o společné dílo otce a syna.

Betlém v Písku ještě voní novotou. Foto: ba

Dřevěný betlém vytvořili otec a syn – Petr a Michal Pyszkovi z Písku. Šestice postav v něm umístěných je dílem řezbáře Jiřího Cieslara z Návsí. Vedle Ježíška ležícího v jesličkách stojí Panna Maria, svatý Josef a tři králové.

„Sochy jsou vyřezávané ze suchého kusu lipového dřeva, slepovaného z několika částí tak, aby časem nepopraskaly,“ vysvětlila starostka Písku Věra Szkanderová a dodala, že slepování dřevěných postav se rovněž zhostili Petr a Michal Pyszkovi. „Po svátcích figury uschováme a z betlému se po zbytek roku stane odpočívka, do které umístíme mobiliář a nějaké hry pro děti,“ nastínila Szkanderová.

Dva betlémy mohou lidé obdivovat rovněž v Českém Těšíně. Vestibul místní radnice zkrášlil dřevěný betlém skládající se z několika částí. Před dvěma lety jej vytvořil řezbář Krystian Zając.

Rodák z polského Těšína se zabývá ruční výrobou betlémů a ten, který zdobí vstupní prostor do budovy městského úřadu v Českém Těšíně, vždy vlastnoručně smontuje a nainstaluje.

Betlém, který se nachází na českotěšínském náměstí vedle vánočního stromu, pochází z mezinárodního řezbářského sympozia, jež uskutečnilo v loňském roce. Na jeho vzniku se podílela pětice řezbářů – Artur Szoldra, Roman Mikusz, Adam Balajka, Grzegorz Michałek a Čestmír Slíva.

Další zprávy z regionu