Bez roušky, neoprávněný pohyb: Policie o víkendu nachytala přes tři sta lidí

Třebaže policisté v Moravskoslezském kraji hodnotí chování občanů v době nouzového stavu vesměs jako zodpovědné, o víkendu zaznamenali přes tři sta případů porušení bezpečnostních opatření.

Některé přestupky policisté hlásí správním orgánům, jiné řeší domluvou. Ilustrační foto: PČR

Moravskoslezská policie neustále dohlíží na dodržování jednotlivých nařízení vlády spojených s vyhlášením nouzového stavu v souvislosti se šířící se nákazou Covid-19. „Přestože pro veřejnost je to náročné období, čehož jsou si policisté vědomi, pravidelně kontrolují dodržování vládních opatření směřujících k ochraně života a zdraví osob. Každou situaci policisté řeší individuálně,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská.

Při kontrolách krizových opatření se strážci zákona o víkendu zaměřili na omezený a upravený volný pohyb občanů, pohyb na veřejně dostupných místech a v neposlední řadě kontrolovali nařízený pohyb a pobyt mimo bydliště s ochrannými prostředky dýchacích cest. Zjištěné přestupky policisté sami neřeší, oznamují je příslušným správním orgánům.

„Zhruba dvě stovky policistů se pohybovaly o víkendu na území celého Moravskoslezského kraje zejména v místech, kde byl předpoklad zvýšeného pohybu osob. Jednalo se o desítky vytipovaných turistických lokalit, včetně horských terénů, ale i parky a příměstské lesy,“ popsala Štětínská.

Do akce vyrazili příslušníci Služby pořádkové policie, policisté z jednotlivých obvodních oddělení a také příslušníci speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. V terénu tak nechyběly služební čtyřkolky ani speciální vozidla. Na pořádek na silnicích dohlíželi policisté dopravních inspektorátů i dopravní policisté z Krajského ředitelství.

„Z pohledu dodržování opatření by se dal víkend zhodnotit tak, že pokud již občané do přírody vyrazili, chovali se zodpovědně. Vyhledávali méně frekventovaná místa a nezapomínali na používání ochranných prostředků, což je pozitivní informace,“ těšilo Štětínskou.

I navzdory tomu policisté zaznamenali spousta přestupků, kdy občané porušili nařízená opatření týkající se nošení roušky a pohybu na veřejnosti. „V sobotu to bylo 154 případů, den poté 169,“ upřesnila Soňa Štětínská a dodala, že během víkendu policie řešila také více než 120 souvisejících přestupků (porušení zákazu vjezdu, neoprávněné parkování a podobně).

 

 

Další zprávy z regionu