Bezohlední řidiči hrají o zdraví chodců

„Vozíčkáři, nevidomí, maminky s kočárky, starejte se!“ jako by vyřkli bezohlední řidiči v okamžiku, kdy zaparkují svůj vůz na chodník. Pohodlí je u nich zřejmě na prvním místě a co na tom, že vozíčkář překážku bez pomoci druhého neobjede a nevidomý do auta narazí, protože ho tam nečeká.

Auto zaparkované na chodníku v Hrádku. Foto: Robert Borski

Na jedné straně radost, na druhé starost. V Písečné se minulý rok radovali z dostavby chodníku podél hlavní silnice. Zaregistrovali však jiný problém, někteří řidiči parkují přímo na něm.

„V obci jsem zaznamenal několik automobilů, které byly odstaveny na chodníku. Chodci je museli obcházet přes vozovku,“ posteskl si před zastupiteli starosta Písečné David Ćmiel. Zároveň dodal, že se podle něj v drtivé většině nejednalo o místní občany, ale o návštěvy, které do obce přijely. Což ovšem problém vůbec nesnižuje, naopak vedení obce je jasné, že ho musí řešit.

Problémy s parkováním na chodnících registrují rovněž v Hrádku. I když podle starosty Roberta Borského se to stává spíše výjimečně. „Pokud je majitel vozidla z Hrádku a já ho znám, kontaktuji ho a požádám, aby přeparkoval a dodržoval pravidla. Když je vozidlo neznámé, vyfotím ho s viditelnou SPZ a posílám ememeskou policii v Jablunkově,“ popsal řešení s neukázněnými řidiči hrádecký starosta.

„Řidiči parkující svá vozidla bezohledně na chodníku tak, že po chodníku nemohou projet rodiče s kočárkem nebo vozíčkáři, jsou dle mého názoru bezohlední sobci, myslící pouze na své pohodlí,“ nebral si servítky náměstek třinecké primátorky Radim Kozlovský, který je sám roky upoután na invalidní vozík. „Řidiči, kteří takto zaparkují, si neuvědomují, že svým jednáním chodce ohrožují a nutí je vstupovat do vozovky. Tam na ně číhá nebezpečí v podobě projíždějících aut, jejichž řidiči chodce na vozovce nečekají a mohou je ohrozit, či dokonce srazit,“ zdůraznil náměstek.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu