Blešák vynesl rekordní částku

K adventu na Gymnáziu Josefa Božka už neodmyslitelně patří Blešák. Akce, na níž studenti nakupují třeba starší věci, které už jejich spolužáci nepotřebují a rozhodnou se je „poslat dál“. Českotěšínský Blešák má navíc i charitativní přesah a výtěžek pomůže opět hematoonkologickému oddělení.

Předvánoční Blešák vynesl nejvíce peněz v jeho historii. Foto: fm

„Každý rok se snažíme prodávat nejen staré věci, které studenti donesou, ale i zákusky a například také to, co sami doma vytvoří,“ popisovala koordinátorka Kateřina Bernatíková, zatímco někteří žáci z rozmístěných pultíků vybírali, co se jim bude hodit, a jiní si užívali šálku kávy v dočasně vytvořené kavárně.

„Pokud se nepletu, akce trvá už devět let. Je velmi úspěšná a mezi děcky oblíbená. Každým rokem je náš Blešák větší a větší. Na přípravě se letos podílelo 24 studentů z mé třídy. K nim se však přidali i ti, již jsou ochotní napéct nebo donést věci k prodeji,“ řekla a pokračovala: „S občerstvením nám letos pomohla navíc i jedna z pizzerií nebo společnost provozující supermarkety, od níž jsme dostali suroviny na pečení cukroví.“

Žáci mohli Blešák navštívit nejen o přestávkách, ale dostali možnost opustit jako třída na dvacet minut také výuku některé z hodin. „O popularitě akce svědčí 12,2 tisíce korun, které se podařily vybrat před rokem. Letos jsme se posunuli ještě výš a studenti utratili během tohoto speciálního dne 13,5 tisíce,“ dodala Bernatíková.

Organizátoři z gymnázia se rozhodli i tento rok, podobně jako vloni, věnovat výtěžek spolku Haima, který působí při dětském hematoonkologickém oddělení ostravské fakultní nemocnice jako sdružení rodičů a přátel dětí s poruchou krvetvorby. Výtěžek studenti spolku předají v příštích týdnech.

Další zprávy z regionu