Boj o obecní křesla svede 1817 kandidátů

Přesně 1817 lidí v našem regionu je připraveno usednout do křesla zastupitele. Právě tolik jich je na kandidátkách do zastupitelstev měst a obcí v našem regionu. Komunální volby už klepou na dveře, budou se konat v pátek 5. a v sobotu 6. října.

Ilustrační foto: archiv th

Devět kandidátních listin před čtyřmi lety, devět i letos. A tedy i stejný počet zájemců (přesně 297) odhodlaných rozhodovat o věcech veřejných. Tato srovnání nabízí pohled na kandidátní listiny v Třinci. Mnohá jména jsou na nich stejná jako v roce 2014, někteří ale změnili politické dresy.
V nejvýchodnějším městě svede boj o hlasy voličů osm seskupení a 168 kandidátů. Ze současných zastupitelů svůj post nebude obhajovat pět politiků. V roce 2014 se v Jablunkově utkalo sedm subjektů s celkem 147 kandidáty.

V mnoha obcích jde vidět, že lidé ztrácí zájem o veřejné dění. Například v Nýdku kandidovalo před čtyřmi lety 75 lidí, do letošního volebního boje jich kráčí jen 53. Úbytek zájemců o komunální politiku zaznamenaly i Třanovice, Smilovice, Vělopolí nebo Vendryně. V Milíkově je pokles o deset kandidátů v porovnání s minulými volbami.

Menší výběr než v předchozích komunálních volbách mají i obyvatelé Českého Těšína. V říjnu se utká o místa v zastupitelstvu pět stran a čtyři hnutí. Před čtyřmi roky dostali voliči na výběr z deseti uskupení, před osmi lety mohli vybírat dokonce z dvanácti kandidátek.

V Horní Lomné kandiduje desetina dospělých

Zatímco v některých obcích zájem o aktivní účast v komunální politice uvadá, v jiných porostl. Zvlášť markantně v Horní Lomné – v obci s necelými čtyřmi stovkami obyvatel se v minulých komunálních volbách o křesla zastupitelů ucházelo 13 kandidátů, nyní jich o přízeň voličů usiluje 31.

Chuť podílet se na komunální politice porostla i v Návsí – v obci se zhruba čtyřmi tisíci obyvatel vstoupilo to volebního klání devět subjektů, tedy tolik, kolik jich svádí boj ve 35tisícovém statutárním Třinci. A pouze o jednu kandidátku méně, tedy osm, postavili v Hnojníku. Stejně tomu ovšem v obci, která má necelých patnáct set obyvatel, bylo i před čtyřmi lety.

V Ropici v roce 2014 postavili pět plných kandidátních listin se 75 zájemci, letos je na šesti kandidátkách celkem 90 jmen. V Dolní Lomné šlo před čtyřmi lety do voleb 18 lidí, letos jich je ale už 27.

Další zajímavosti se dočtete v tištěném vydání Třineckého hutníku. 

Další zprávy z regionu