Budovu na Frýdecké už obývá DDM

Poupravená budova, již stavaři přizpůsobili potřebám instituce zaměřující se na volnočasové aktivity, už oficiálně patří Domu dětí a mládeže (DDM). Do majetku jim byla od města svěřena také zahrada nebo velká tělocvična.

Českotěšínské DDM už oficiálně sídlí v nové budově. Foto: DH

Před několika dny proběhlo předání areálu na Frýdecké ulici, který po mnoho let obývala Albrechtova střední škola, do majetku českotěšínského DDM. Tento krok schválili zastupitelé již na červnovém zasedání a od té doby procházel objekt v hodnotě 36 milionů korun potřebnými úpravami. „Těší mě, že jsme dostali takový objekt pro Dům dětí a mládeže od kraje zdarma. Ten tak bude moci fungovat v daleko lepších prostorech než doposud,“ uvedl  starosta Vít Slováček.

DDM v Českém Těšíně má v nabídce 60 kroužků, které navštěvuje 800 dětí. Stěhování pak zasáhlo všechny tři pobočky působící na ulicích Hrabinské, Zelené, ale také část kroužků z Centra sportu na Slovenské ulici. „Je to v porevoluční době již pátá adresa, ale díky novému areálu můžeme vše postupně sloučit do jedné budovy a přijmout také větší množství dětí než doposud,“ řekla ředitelka DDM Eva Juricová.

Veškeré práce však ještě nejsou zcela u konce. „V minulých dnech se dokončovalo přesouvání všech aktivit na Frýdeckou ulici. Chodby a učebna jsou v budově čerstvě vymalovány, rekonstrukcí prošly i instalace. Zcela nová je například kuchyňka, kde se děti učí vařit,“ popsala mluvčí radnice Dorota Havlíková. S výukou kroužků už ale na Frýdecké začali a na dokončování detailů, které však provoz nijak neomezují, budou mít stavaři ještě několik měsíců.

Českotěšínská volnočasová organizace tak oslaví své blížící se jubileum v nových prostorech. „Naše stěhování do nového areálu bereme trochu jako dárek ke kulatinám. Jsme druhou nejstarší takto zaměřenou organizací v Česku a příští rok nás čekají už sedmdesátiny,“ prozradila dále ředitelka s tím, že také proto instituce od října změní svůj název na Středisko volného času Amos. Dalším důvodem přejmenování je pak to, že se už dlouhou dobu nezaměřuje pouze na děti, ale také na širokou veřejnost.

„Budova byla vystavěna jako škola pro ženská povolání, po válce zde sídlila vyšší a střední zdravotní škola, nakonec střední škola obchodně – podnikatelská. Po jejím sloučení se střední zemědělskou školou a vzniku Albrechtovy střední školy již budovu nepotřebovala,“ shrnula historii objektu.

Další zprávy z regionu