„Bylo příjemné, že jsme vyprodávali hudební sály“

Padesát let existence oslaví jablunkovská bigbeatová kapela Bidon, která má ve svém repertoáru rock ze 70. let, ale i novodobé autorizované hardrockové česky zpívané skladby.

Jablunkovská kapela Bidon. Foto: archiv kapely

Ač je „padesátka“ na pořadu dne až příští rok, slavit se začne již letos, jak také prozradil kytarista a frontman skupiny Oldřich Volný (celé znění rozhovoru jsme přinesli ve středečním vydání Třineckého hutníku).

Vzpomeňte úplný začátek, kdy skupina Bidon vznikla.

Kapela byla založena v roce 1970 třemi spolužáky z jablunkovské střední všeobecné vzdělávací školy (SVVŠ). Byli to Miloš Smyček – bicí (již nežije), Petr Gajdušek – basová kytara a Josef Drahoš – kytara. Později přišel zpěvák Stanislav Kantor. Tato sestava existovala do roku 1976. V kapele proběhlo mnoho personálních změn v nástrojovém i pěveckém obsazení a vystřídalo se v ní hodně dobrých muzikantů.

Kde všude jste hrávali?

Už v 80. letech jsme měli projeté všechny obce, města v regionu, jejich výletiště, kulturní domy, hospody či místa určená pro kulturní akce. Na každé z těchto míst se váže nějaká událost a vzpomínka. To by dalo na tlustou knihu.

Na která vystoupení nejraději vzpomínáte?

Myslím, že nejlepší léta byla osmdesátá a devadesátá. Na vyhlášené rockové zábavy do Jablunkova přijížděli posluchači i ze vzdálenějších měst – Ostrava, Olomouc, kdy plný sál lidí sborově zpíval určitý text písně. O těchto akcích se dozvěděl i ostravský rozhlas a dostali jsme nabídku, abychom pro něj nahráli několik písniček. Postupně jsme se dostali do povědomí lidí i mimo náš region a koncertních míst přibývalo. Ambice hrát v zahraničí ani nebyla, protože jsme sotva tak uspokojovali poptávku pořadatelů v regionu.

Na červencovém jablunkovském jarmarku představíte CD k padesátinám. Nač vše se mohou návštěvníci těšit?

Výroba vinylové desky a CD byla naplánována k výročí kapely. Výročí 50 let si velmi ceníme, protože je jen několik málo kapel na české rockové hudební scéně s takovým číslem. Pro obaly a booklety byly použity odstíny barev zapadajícího slunce. Ledacos to signalizuje. Původně jsme chtěli křtít a slavit až příští rok. Ale když je vše hotovo, tak toho využijeme a koncertem na jarmarku poděkujeme nejen fanouškům, ale i všem sponzorům a hlavně městu, které nás podporuje. V sobotním programu nám přislíbil pokřtít CD Bohuš Matúš a v neděli kromě pozvaných hostů i Petra Janů. Jinak do současné doby jsme nahráli 7 CD, jednu LP desku a 14 DVD. Za tak dlouhou dobu hraní bylo taky pořízeno obrovské množství videomateriálu. Jenom na našem účtu Bidon na youtube můžete zhlédnout okolo 140 videí. Myslím, že mezi českými kapelami bychom při určitém měření mohli obsadit první místo v počtu videí.

Kolik kapel je staršího data založení než Bidon?

Pokud vím, tak v České republice na rockové hudební scéně působí čtyři kapely stejně staré nebo starší než my. A to včetně Olympicu, brněnských Progres 2, Orientu a Benefitu. Netvrdím, že my jsme tak slavní nebo dobří, ale získanými zkušenostmi a věkem jsme na tom podobně.

Kolik koncertů jste za ty roky odehráli a v jakém složení?

Těžko říci. Nepočítali jsme to. Určitě se jedná o stovky koncertů. Například v 80. a 90. letech to bylo v průměru 5 až 8 koncertů za měsíc. Kapelou prošlo vícero muzikantů. Nejvíce koncertů absolvovali členové, kteří hrají samozřejmě nejdéle, tedy už od 80. let do dneška. Jsou to protagonisté kapely Stanislav Kantor – zpěv, já na kytaru, Přemysl Lanc – bicí, Richard Szotkowski – basa. O něco kratší dobu pak Milan Kluz – zpěv a Ivan Michálek – klávesy.

Další zprávy z regionu