Bystřice již v počtu obyvatel dostihla město Jablunkov

Letos 1. ledna to bylo černé na bílém. V počtu obyvatel bez cizinců na tom byly Jablunkov a Bystřice stejně: 5 332 obyvatel. V součtu s cizinci s pobytem na přechodnou dobu vede ještě o přibližně 20 lidí Jablunkov.

Ilustrační foto: archiv TH

Bystřice je navíc v počtu obyvatel premiérově největší obcí v republice. A to jak s cizinci, tak bez nich.

V Bystřici v lednu zavládlo nadšení. „Lhal bych, kdybych řekl, že z toho nemám radost,“ reagoval starosta Bystřice Roman Wróbel.

„Když obec roste, znamená to, že je zájem lidí o bydlení v ní. U mě to je nezpochybnitelné, žiji tady 60 let, což je citová vazba. Ale troufnu si říct, že spousta lidí se sem nastěhovala, protože Bystřice má zvuk a nabízí dobré podmínky pro klidný a kvalitní život,“ pokračoval.

„Nyní jsme v počtu obyvatel na úrovni Bystřice, které tímto gratuluji a přeji hlavně pozitivní občany. Protože čím více lidí v obci je, tím více jich má tendenci mluvit vedení obce do práce,“ řekl i s trochou nadsázky starosta Jablunkova Jiří Hamrozi. Těší jej ale, že místní obyvatelé zůstávají v regionu. Ač jich v minulém roce v rámci Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) přibylo pouze pět.

„Sice odcházejí z Jablunkova, ale do okolních obcí. Ale i my se snažíme lidi udržet. Nabídnout třeba různé možnosti bydlení včetně stavebních pozemků a budov. Zároveň se snažíme vytvořit ideální podmínky k bydlení pro stávající občany,“ pokračoval Hamrozi.

V řeči čísel vykázaly největší meziroční úbytek obyvatel v rámci SOJ Horní Lomná (-2,7 procenta), Jablunkov (-1 procento) a Mosty u Jablunkova (-0,9 procenta). Naopak největší přírůstek zaznamenala Písečná (2,2 procenta), Dolní Lomná (1,8 procenta) a Hrádek (1,5 procenta).

Tématu demografie se věnujeme v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu