Bystřice může být baštou pětibojařů

Vznikne v Bystřici Centrum olympijské přípravy? Nápad za téměř 60 milionů korun se může zdát kacířskou myšlenkou, ale při hlubším zamyšlení stojí na reálných základech. Bez jakékoliv nadsázky lze totiž konstatovat, že bystřický oddíl moderního pětiboje je líhní reprezentace.

Podoba nového centra v Bystřici. Vizuál: obec

Bystřičtí v současné době disponují krytým plaveckým bazénem, běžeckým oválem s umělým povrchem, krytou jízdárnou, střelnicí i šermírnou. „Ale střelnice s šermírnou jsou trošku problémem. Jsou umístěny v místnosti ve škole, která nesplňuje parametry,“ předeslal starosta Bystřice Roman Wróbel. V plánu je proto vybudování dvoupodlažní budovy.

V přízemí by byla střelnice a šermírna, druhé patro by sloužilo jako ubytovna pro sportovce. Součástí budou také sklady včetně regenerační linky.

„Moderní pětiboj prošel velkým vývojem a nyní se střílí elektronicky. Proto se dá jednoduše šermírna během chvilky přestavět na střelnici a naopak,“ vysvětlil bystřický starosta.

Moderní pětiboj má v Bystřici silné kořeny. Za dobu své existence získali zdejší sportovci téměř 40 medailí z mistrovství Evropy a světa. „V čele oddílu je Ivo Konvička, bývalý úspěšný závodník a nyní respektovaný trenér, který dokáže mladé lidi pro tento sport získat. S oddílem trénuje i zdejší odchovanec a nyní člen Dukly Praha, který usiluje o nominaci na tokijskou olympiádu – Marek Grycz,“ vypočetl Wróbel.

Více jsme přinesli v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu