Bystřice počtem lidí atakuje Jablunkov

Co se počtu obyvatel týče, je Bystřice oficiálně na druhé příčce v republice mezi obcemi, které nemají status města nebo městyse. Je dokonce větší, než polovina měst v zemi. Není tak divu, že někteří nejen místní lidé naznačují, že by mohla povýšit.

Ilustrační foto: tm

Bystřice se neustále rozrůstá. Když v regionu pomineme Třinec, za Jablunkovem v počtu obyvatel zaostává doslova o pohlavek. Bystřice měla podle registru občanů ministerstva vnitra k 1. lednu letošního roku 5312 obyvatel, Jablunkov 5419.

„Ve městech ubývá obyvatel a myslím si, že brzy doženeme Jablunkov. Statistika ve městech zkrátka není povzbudivá. V našem regionu lidé spíše volí variantu bydlení na vesnici,“ řekl starosta Bystřice Roman Wróbel. „Troufnu si říct, že počet obyvatel by u nás byl ještě vyšší, protože poptávka po výstavbě nových domů je obrovská, ale stavět nová obydlí je u nás nepředstavitelně složité. Paradoxně to mnohdy není kvůli financím, ale hlavně kvůli zamítavým stanoviskám dotčených orgánů a přebujelé byrokracii,“ pokračoval starosta.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu