Bystřická jubilantka oslaví výročí opravou

Otevření první české Obecné a občanské školy v školním roce 1927/1928 bylo radostnou událostí. Budova s čp. 402 byla jednou z nejkrásnějších v Bystřici a jak šel čas a měnili se žáci, pedagogové i název školy, stala se také symbolem 5tisícové obce. Své letošní kulatiny škola oslaví opravou.

Děti své škole připravily ke kulatinám krásný program. Foto: škola

Za devadesát let školu ukončilo více než 4300 žáků. Mnozí z nich, bývalí i současní pedagogové, další pracovníci, rodiče, přátelé, ale především děti oslavili první červnovou sobotu narozeniny své školy tradičními radovánkami.

Starou školu čeká více než 20milionová rekonstrukce. Foto: škola

Jubilantka se ale už teď těší na svůj největší dárek – renovaci. „Předělávat se bude střecha a v půdních prostorech tak vzniknou tři odborné učebny – pro jazykovou výuku, rukodělné a přírodovědné práce, nebude chybět počítačová učebna, vznikne jedna kmenová učebna, kabinety a sklady. Venkovní výtah pak zajistí bezbariérovost,“ popsal zhruba 28milionový projekt, na který se obci podařilo získat dotace, ředitel školy Jan Čechura.

O prázdninách pak vypukne oprava bazénu, který funguje od roku 2001. Komplex budov české základní a mateřské školy spolu se základní a mateřskou školou s polským jazykem vyučovacím a Domem dětí a mládeže tvoří ojedinělý školský areál plný radosti, který v září doplní také nová budova české mateřinky, do které se nastěhují dvě oddělení nejmenších ratolestí.

Další zprávy z regionu