Bystřičtí chtějí zvát oslavence najednou

Letitý zvyk se v Bystřici změní. Konkrétně se jedná se o návštěvy jubilantů – nově jim nebudou z obce chodívat přát domů, naopak je všechny pozvou na jedno místo. Vedení obce ovšem nezavrhuje v některých případech osobní návštěvy doma.

Ilustrační foto: tm

„Chceme změnit celkovou dramaturgii, co se týče přání jubilantům. Reagujeme tím i na negativní skutečnost, která vlastně zrcadlí společenské dění – objevuje se totiž stále více oslavenců, kteří si nepřejí, aby je někdo navštěvoval,“ řekl během červnového jednání zastupitelů starosta Bystřice Roman Wróbel. Proto obec zvolila jiný směr, kdy chce vše pojmout formou jednorázové důstojné akce. „Myslím si, že by tahle forma mohla pro oslavence být zajímavá. Toto setkání by bylo zřejmě v podobném duchu, jako je akce Bystřice děkuje. Ale jsme teprve na začátku,“ doplnil starosta.

Vedení obce si je vědomo, že slavnostní setkání může mít u různých generací jiný dopad. „Troufnu si říct, že u sedmdesátníků bude veliký. U osmdesátníků to již může být horší kvůli zdravotním stavům oslavenců. Ale nikde není řečeno, že v těchto případech jubilanty nemůžeme navštívit u nich doma,“ nastínil Wróbel. „Změně se vůbec nebráním a jsem ráda, že v tomhle směru uvažujete o různých variantách. Zdravotní stav osmdesátníků a starších jubilantů jim mnohdy neumožní společné setkání. V podobném duchu jsme se bavili i při setkání sociální komise,“ řekla zastupitelka a zároveň členka této komise Anna Konderlová, podle které zhruba 20 procent jubilantů návštěvu z obce odmítne. „Důvody jsou různé, například zdravotní stav, hospitalizace v nemocnici, nebo prostě nechtějí. Na druhou stranu jsou situace, když přijdeme poblahopřát a s trochou nadsázky nás nechtějí pustit domů,“ uzavřela Konderlová.

Další zprávy z regionu