Bytovou čtvrť stavět nebudou

Nová městská čtvrť se 160 byty, s domky se zahrádkami, parkem, školkou či věžákem Werk Tower na Borku nevyroste. Investor přehodnotil svůj podnikatelský záměr a požádal město o změnu územního plánu. Namísto bydlení chce postavit podnikatelské centrum.

Nová čtvrť by lokalitu zvelebila a nabídla by i nová pracovní místa. Foto: studie

Když před rokem dorazil na zasedání zastupitelů Třince Michal Pitucha, ředitel BO! Reality a finance, překvapil ambiciózním plánem vystavět na Borku novou bytovou čtvrť. Mnozí plány přijali s úšklebkem. Domnívali se totiž, že lokalita pro kvalitní bydlení příliš vhodná není. Minulý týden na zasedání přišel znova a i tentokrát zastupitele zaskočil.

„Náš původní záměr postavit v Třinci nové byty a zcela proměnit jednu čtvrť byl ambiciózní, odvážný, ale bohužel se stal také nerealizovatelným. Může za to růst cen stavebních prací i materiálu a na druhou stranu výrazný pokles cen realit. Ceny nemovitostí postupně klesají. Za rok a půl jsme tady v Třinci zaznamenali pokles o dvacet procent. Investor vše propočítal a zjistil, že je tento plán v dnešní době ekonomicky neproveditelný. Lokality se však vzdát nechce a přichází s alternativou,“ vysvětloval zastupitelům Michal Pitucha.

Namísto bytové by na Borku měla vzniknout podnikatelská čtvrť, takzvaná Small Business Units. „Jde o vybudování prostor pro menší a střední firmy, pro výrobu, služby a maloobchod. Typickými nájemci jsou firmy z oboru zahradní techniky, showroomy bílé techniky, menší a střední výrobní firmy,“ pokračoval Michal Pitucha. Ujistil, že by se jednalo o malou výrobu a služby bez nutnosti příjezdu kamionů. „O takové aktivity je velký zájem. Dojde i tak ke zvelebení čtvrti, a navíc zde vzniknou i pracovní místa,“ přidal klady Michal Pitucha.

Aby se mohl Borek proměnit v nové podnikatelské centrum, musí dojít ke změně územního plánu. Zastupitelé nyní zvedli ruku pro pořízení změny územního plánu. O samotné změně pak ještě budou hlasovat.

Další zprávy z regionu