Celníci našli ve dvou polských autech marihuanu

Dva případy přepravy marihuany odhalili celníci v Českém Těšíně. Auta ke kontrole si vybrali náhodně. V obou případech šlo o vozidla s polskými espézetkami.

Obsah zavazadlového prostoru jednoho z kontrolovaných aut. Foto: Celní úřad pro MSK

První auto, v němž cestovaly dvě osoby, hlídka celníků zastavila poblíž Masarykových sadů krátce poté, co vyjelo z parkoviště u tržnice. Řidič po předložení dokladů na dotaz, zda převáží nějaké nelegální zboží nebo drogy, odpověděl, že ne. Celníci prohledali zavazadlový prostor, kde našli i různé baťůžky.

„V jednom z nich byl igelitový sáček se sušenou rostlinou, která nejen vzhledem, ale i zápachem připomínala marihuanu. Dále se tam nacházel větší pytlík zabalený ve žlutém neprůhledném igelitu se stejnou komoditou. Po zvážení a provedeném testu bylo zjištěno, že řidič přepravuje 1 450 gramů sušené marihuany. Nechyběla průhledná skleněná dóza s deseti šiškami marihuany, které byly zabaleny ve dvou dealerových sáčcích, a také drtička zlaté barvy,“ popsala mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Pavla Zdobnická.

„Po zvážení a provedeném testu bylo zjištěno, že řidič přepravuje 1 450 gramů sušené marihuany.“mluvčí Celního úřadu pro MSK Pavla Zdobnická

V ostatních baťůžcích celníci našli jen sportovní potřeby, iontové nápoje v prášku a proteiny pro posilující sportovce, za kterého se řidič označil. „Poté celníkům sdělil, že v loketní opěrce vozidla má ukryto dalších pět šišek marihuany, což bylo podle jeho domněnky legální,“ doplnila mluvčí.

Řidič celníkům tvrdil, že se v Polsku domluvil s kolegy, že zajedou do Českého Těšína, aby si společně vykouřili marihuanu. Hájil se, že batohy do auta mu dal údajný známý s prosbou, aby je převezl do Polska. Co v nich je, prý netušil.

U druhého případu, kdy celníci kontrolovali vozidlo WV Golf se třemi pasažéry, asistoval celnický služební pes Fram. Řidič na obligátní dotaz celníků k nelegální přepravě zboží odpověděl, že nic neskrývá, nepřeváží. „Jelikož se ale Framovi něco nelíbilo, přistoupili celníci ke kontrole vozidla. Tu provedli v kontrolní hale na Chotěbuzi. Fram označil taštičku, kterou měl přes rameno jeden z cestujících. Uvnitř se nacházel černý igelitový sáček, ve kterém byly dealerky se sušenou marihuanou,“ uvedla Vlčková. Fram pak ještě upozornil na dveře na straně spolujezdce a prostor mezi sedadly. „Tam se nacházely dvě drtičky na sušinu, jointy, cigaretové papírky a bong na hulení. Váha se zastavila na 57 gramech,“ sdělila mluvčí celníků.

Celníci zboží, vozidla i pachatele zajistili a oba případy vzhledem k důvodnému podezření ze spáchání trestného činu nedovolené nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy předali k došetření policii.

Další zprávy z regionu