Černé skládky hyzdí třinecká sídliště

Ulice Třince poslední dobou často hyzdí černé skládky. Lidé se zbavují svého odpadu tak, že jej prostě odloží k popelnicím. Tím se ale dopouští přestupku. Minulý týden někdo takto vyklidil domácnost na sídlišti Terasa.

Sídliště Terasa hyzdil minulý týden nevšední nepořádek. Foto: mr

Kolemjdoucí jen nevěřícně kroutili hlavou. U popelnic totiž ležela lednice, válendy, kousek dále křesílka a další předměty. „Občas tady někdo nechá třeba větší krabici. Ale tak velký nepořádek obvyklý není,“ zastavila se starší žena.

V Třinci lidé platí za svoz odpadu ročně 500 korun, což je jedna z nejnižších částek v regionu. „Bohužel musíme z rozpočtu platit i za to, že někteří lidé místo, aby odpad odvezli do sběrného dvora, jej ukládají načerno všude možně po městě. Jen loni jsme takto vynaložili navíc 800 tisíc korun,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská.

Uložení objemného odpadu na chodníku nebo vedle kontejneru je založením černé skládky. Kdo to udělá, porušuje nejen vyhlášku, ale i zákon o odpadech. „Velkoobjemový odpad a jejich průběžný vznik monitorují, uklízí a odvážejí naši pracovníci. Tato služba je městu fakturována za množství odstraněného odpadu v tunách i s kilometrovným a zdržným za vozidlo a čas pracovníků,“ potvrdil jednatel firmy Smolo David Rucki.

Černé skládky nejčastěji vznikají na sídlištích, a to právě na Terase. Problémovým místem jsou lokality garáží, například podél Jablunkovské či na Borku. „Každý, i malý jev často vyvolá lavinu. Stačí, když někdo postaví na chodník starou židli a další den je tam již skládka,“ povzdechl si Ondraszek.

Další zprávy z regionu