Český Těšín svádí boj s přemnoženým jmelím

Rostlina, pod níž se romantické duše líbají, zároveň však cizopasník, který dokáže strom zcela zahubit. To je jmelí. Českotěšínská radnice začala kvůli druhému argumentu v minulých dnech s postřikem, jenž by měl rozvoj rostlin přibrzdit.

Speciální postřik byl aplikován na deset stromů. Foto: fm

Pokud by se město problémem nezabývalo, poloparazit by strom vysál úplně. Ještě předtím by však jmelí bylo pro oslabený strom těžké, což by vedlo k padání větví a nebezpečí pro lidi. Vylamování ale kvůli brzkému návratu nestačí. Na deset líp se proto v minulých dnech vrhla brněnská firma zaměřující se na postřik zneškodňující tohoto cizopasníka.

„Situace se jmelím je v regionu a na Třinecku jedna z nejhorších v celé České republice. Semena rostlin přenášejí ptáci nejen tím, že jmelí pozřou a později vytrousí, ale i na svých zobácích a pírkách, které pak o větve otírají,“ popsal arborista Valentino Cristini, který na postřik v Českém Těšíně dohlížel.

Českotěšínská radnice vyčlenila na likvidaci jmelí, ale i další letošní arboristické práce více než půl milionu korun. „Ve dvou posledních letech se podařilo z velké části odstranit tohoto cizopasníka z více než 200 stromů, jednalo se především o lípy na sídlištích a také ve vybraných parcích a alejích,“ doplnila mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Podrobnosti si přečtete ve středečním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu