Cesta do Itálie přinesla zkušenosti

Na celých 14 dnů vyrazili žáci Střední odborné školy Třineckých železáren do italského Milána. Dostali se tam díky evropskému programu Erasmus+. Nabrali cenné zkušenosti, zdokonalili se ve svém oboru, utužili kolektiv a hlavně zjistili, že se v cizině neztratí.

Ať žije Erasmus, shodli se studenti. Díky němu poznávají svět a zjišťují, že se v něm neztratí. Foto: škola

Celkem 48 studentů a čtyři kantoři vyrazili na přelomu dubna a května na dobrodružnou výpravu. Cílem bylo italské Miláno. Mladí lidé tam ale nejeli poznávat krásy Itálie, ale spíše se zdokonalovat v oborech, které studují.

„Cesta byla hodně dlouhá a náročná. Na druhou stranu jsme ale měli čas se mezi sebou pořádně seznámit a utužit kolektiv. Takže to nebylo zas tak špatné,“ pousmála se členka výpravy Anna. Po dojezdu na místo se všichni ubytovali v kempu. Následující dny už začali vyrážet do různých firem. V jedné z nich například vymýšleli logo, jinde se seznamovali s počítačovým programem Inkspace.

Další studenti zamířili do restaurace, kde pracovali v kuchyni i jako obsluha. „Naučila jsem se tam docela dobře čistit mušle a zpracovávat mořské plody. To bylo moc fajn,“ podotkla další studentka Zuzana. „My jsme zase sestrojovali robota. Takže taky super,“ poukázal Pavel.

Studenti se shodli, že jim praxe v cizině ukázala hlavně to, že jsou schopni se docela dobře a bez problémů domluvit. „Byli jsme hozeni do vody, ale rychle jsme se naučili plavat. Myslím, že nám to dost zvedlo sebevědomí. Teď už víme, že za prací můžeme vyrazit i za hranice a dobře to zvládneme,“ řekli.

V Itálii krom práce měli čas i na prohlídku města. Krom památek a muzeí zavítali například na proslulý fotbalový stadion San Siro, což byl velký zážitek pro všechny. Ve volných chvílích si užívali v uličkách města, zašli si na pizzu, ochutnali další italské speciality nebo v kempu hráli fotbal a jiné hry.

Ne všechno bylo během pobytu na jedničku. „Například jídlo nám překvapivě moc nechutnalo. Hned na začátku jsme třeba dostali lasagne, na kterých byl takový podivný puding a paštika. To fakt nebylo dobré,“ smáli se. Na to však brzy zapomněli a Itálii si užívali naplno. Seznámili se třeba se studenty z Maďarska, se kterými dodnes udržují kontakty. „Rozhodně to byl pobyt, na který budeme dlouho vzpomínat. Určitě nám pomohl, takže pokud bude i příští rok, pojedeme znovu. Možná nám vyjde Španělsko, což by bylo nádherné,“ dodali nadšeně studenti.

Další zprávy z regionu