Cestování bez očkování je hazard s vlastním zdravím, říkají lékaři

Už když se pan Jiří z Frýdku-Místku loni vracel z měsíční cesty po Thajsku, necítil se dobře. Do několika hodin po návratu domů jej schvátila vysoká horečka, dostavila se bolest hlavy a kloubů. „Asi chřipka,“ pomyslel si. Diagnóza však byla daleko horší: po odběru krve mu lékaři sdělili, že se nakazil horečkou dengue. V té chvíli zalitoval, že to podcenil a nenechal se před cestou proti této nemoci naočkovat…

Při cestách nejen do exotických krajin, doporučují lékaři nepodcenit předepsané očkování. Foto: AdobeStock

Jak redakci Hutníku potvrdil lékař infekční ambulance Nemocnice Třinec Krzysztof Herboczek, právě onemocnění dengue je nejčastější příčinou horečky u cestovatelů vracejících se z Karibiku, Střední Ameriky a Jižní Asie. V poslední době dochází vlivem globálního oteplování k rozšíření i do mírného klimatického pásma.

„Přestože u nás lidé mohou nově požádat i o vakcínu proti onemocnění dengue, zatím jsme ji neobjednávali. Stejně tak nebyl zájem o očkování proti japonské encefalitidě. Je to mimochodem velice drahá vakcína,“ upozornil lékař.

Dodal, že se jedná o závažné onemocnění, které v exotických krajích přenáší tamní komáři. Má vysokou úmrtnost a vyléčení si často odnášejí do života těžké neurologické následky.

Očkování i do Středomoří
Očkování odborníci doporučují nejen při cestách do exotických končin, ale například také do Egypta, které je v posledních letech hitem nejen letních dovolených.

I odtud, ale také z Thajska, Dominikánské republiky nebo Srí Lanky či Kuby, si Češi v posledních pěti letech přivezli již zmiňované onemocnění dengue, které přenášejí komáři. Loni virologové registrovali 79 infekcí.

„Letos jsme měli do 26. června nahlášeno již 70 importovaných případů u českých občanů, dospělých i několika dětí, z nichž nejvíce se nakazilo v Thajsku, na Maledivách, v Indonésii, na Srí Lance a Guadeloupe,“ říká Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu.

Podle lékařů by každý cestovatel měl mít v pořádku očkování, která jsou v České republice prováděna v rámci pravidelného očkování, včetně platného a úplného očkování proti tetanu.

„U těch, kdo cestují do endemických oblastí se doporučuje přeočkování proti přenosné dětské obrně a záškrtu. Vzhledem k výskytu černého kašle a záškrtu v České republice i v zahraničí je vhodné alespoň jednou v dospělosti současně s přeočkováním proti tetanu provést přeočkování proti černému kašli a záškrtu kombinovanou vakcínou,“ píše se v aktuální tiskové zprávě Státního zdravotního ústavu.

Zákeřná žloutenka
Brněnský lékař Marek Horák říká, že za určitý minimální standard pro cestovatele lze považovat očkování proti virovým hepatitidám (žloutenkám) A a B.

„Při cestách do exotičtějších zemí je velmi vhodné i očkování proti břišnímu tyfu. Další případná doporučení se odvíjejí od konkrétní destinace a charakteru pobytu – např. do některých zemí je přímo povinně vyžadováno očkování proti žluté zimnici, „batůžkářům“ cestujícím více nadivoko po přírodě se může hodit vakcinace proti vzteklině a tak podobně,“ dodává vedoucího brněnského pracoviště Oddělení očkování a cestovní medicíny Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě.

Připomíná, že nejčastěji trápí cestovatele průjmová onemocnění a poněkud překvapivě respirační nákazy z nachlazení, způsobené náhlými změnami teplot či nevhodným oblečením.

Na cestovatele jsou připraveni v infekční ambulanci Nemocnice Třinec. „Očkujeme hlavně proti onemocnění žloutenkou typu A a B, břišním tyfem, žlutou zimnicí, proti choleře, ale i vzteklině a meningitidě. V případě zájmu nabízíme i očkování proti záškrtu, černému kašli, a i u nás hrozící klíšťové encefalitidě,“ popsal tamní lékař Krzysztof Herboczek.

Nebezpeční komáři
Z onemocnění přenášených komáry není podle odborníků radno podcenit také malárii – i tu si čeští cestovatelé přivážejí relativně často, nejvíce ze subsaharské Afriky, ale i z jižní či jihovýchodní Asie nebo z Latinské Ameriky. „Proti malárii sice není k dispozici očkování, ale lze se jí účinné bránit preventivním antimalarik,“ vysvětlil lékař Marek Horák.

Kromě již výše zmiňovaných onemocnění lékaři doporučují cestovatelům nechat se očkovat i proti břišnímu tyfu, meningokokové meningitidě (A,C, Y, W) při cestách do Saudské Arábie, klíšťové encefalitidě nebo i vzteklině.

Lékaři radí neignorovat ani prošlé očkování proti tetanu. Tetanus se má přeočkovávat jednou za 10 až 15 let a je vhodné si před cestou do zahraničí jeho platnost ověřit. V případě, že se blíží exspirace, nebo je překročena, doporučuje se přeočkovat raději kombinovanou vakcínou proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli. Odborníci připomínají, že zejména onemocnění dávivým kašlem aktuálně hrozí i v Česku, tím spíše je pak možné setkat se s ním na cestách.

Další zprávy z regionu