Chodby magistrátu zdobí nová výstava kreseb

Galerijní chodbu třineckého magistrátu ve třetím patře zdobí díla výtvarníka Rudolfa Štafy, osobnosti, která zanechala v Třinci svou nesmazatelnou stopu. Kresby připomínají padesátá léta na Třinecku. Výstava potrvá až do konce srpna.

Obrázky připomínají, jak vypadal Třinec v padesátých letech. Foto: mr

„Tyto obrazy ještě nikdy nebyly nikde vystaveny, je to tedy jejich premiéra,“ pousmál se syn výtvarníka Bohdan Štafa, který dorazil na vernisáž.

Rudolf Štafa se narodil 14. dubna 1925 do rodiny kováře v malé moravské vísce Jesenice. Do Třince se přistěhoval v roce 1955 a zůstal mu věrný až do smrti v roce 2014. „Dostal umístěnku do Třineckých železáren. Záhy ho začalo fascinovat železo i ocel. Líbila se mu i blízkost hor,“ zavzpomínal Bohdan Štafa.

Umělecké záměry se výtvarníkovi dařily realizovat za podpory Milady Hejmejové i Miroslava Boublíka. Sám Rudolf Štafa se zasadil o vznik galerie v třineckém kulturním domě, o galerii v přírodě v zahradě třinecké nemocnice, zasedal v porotách výtvarných soutěží, ve svém ateliéru výtvarně vedl nadané děti, ty starší připravoval ke studiu na uměleckých školách. Mnoho let učil výtvarnou výchovu v tehdejší Lidové škole umění v Třinci a Bystřici.

Obyvatelé Třince dennodenně prochází kolem jeho děl. Obdivovat mohou Totem svobody v malém kruhovém objezdu u náměstí T. G. Masaryka, prostorovou plastiku v kruhovém objezdu na silnici vedoucí do Třince od Frýdku-Místku, Kosmické slunce nebo například figurální reliéf na budově kina Kosmos. Za dlouhodobý přínos pro město Třinec v umělecké oblasti obdržel Rudolf Štafa v roce 2008 Cenu města Třince.

Další zprávy z regionu