Chodník na Podlesí konečně dostal zelenou

Dlouho očekávaný chodník na Podlesí se začne stavět. Příští rok už by měl sloužit místním. Budou chodit bezpečněji a také pohodlněji ve úseku od nemocnice až k zastávce Třinec, Konská.

Chodník chybí pěším, převážně pak maminkám s kočárky. Foto: mr

„Podívejte se na to, když je sucho, práší se tu, když je mokro, je zde zase bláto. Ale po cestě si v tom provozu netroufám jít, takže musím za krajnici. S kočárkem je to pak už úplný risk,“ posteskla si starší paní, která už je babičkou a občas vypomáhá snaše s hlídáním malého dítěte. Když se doslechla o získané dotaci a výstavbě chodníku, zajásala. „Tak to je dobrá zpráva. Nám všem tady ten chodník opravdu chybí,“ dodala.

Město plánuje výstavbu tohoto úseku už řadu let. „Celou akci bohužel pozdržela neochota dvou vlastníků pozemků se s městem dohodnout. Jeden z nich chtěl více peněz, než je zdrávo. Nakonec se nám to ale podařilo vyřešit,“ těší primátorku Třince Věru Palkovskou. Přípravu stavby chodníku podle ní pozdrželi nejen dva soukromí majitelé pozemků, ale třeba i vleklá jednání se státním podnikem Lesy ČR.

Neméně důležitá je i dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Bez ní by na náročnou akci město nemělo prostředky. „Dotace činí 15,4 milionu korun, z městské kasy pak doplatíme 11,9 milionu,“ upřesnila primátorka.

V tuto chvíli již probíhají přípravné práce. Hotovo by mělo být v polovině příštího roku.

Nová komunikace pro pěší bude dlouhá 777 metrů a široká metr a půl. Součástí investiční akce je i rekonstrukce dvou stávajících a výstavba dvou nových zálivových zastávek. Dále zde vznikne nová dešťová kanalizace, opěrné gabionové zdi a veřejné osvětlení, které nasvítí i přechody pro chodce.

Nový chodník ocení nejen místní lidé, ale i personál a pacienti nemocnice, před kterou je poměrně hustý provoz. Dobrou zprávou navíc je, že město se příští rok pustí i do rekonstrukce ulice vedoucí od neborovského kopce po válcovnu C.

Další zprávy z regionu