Chotěbuz provoní vůně chleba a čerstvého pečiva

Kouzlo těsta, tak se jmenuje akce, která se bude konat už tuto sobotu 9. srpna v Archeoparku Chotěbuz – Podobora. Jak už název napovídá, hlavní roli bude mít pečení a vaření.

Evi Tomečková je mistrem svého řemesla. Na akci lidem ukáže, jak nejlépe zvládnout těsta. Foto: mr

Voňavá akce se koná od 10 do 17 hodin. Účastnice televizní soutěž MasterChef Česko Eva Tomečková poodhalí tajemství kvalitního pečiva.

V 11 hodin prozradí, jak se snadno dělá odpalované těsto. Ve 13 hodin ji nahradí lektorka Michaela Hermanová, která účastníky naučí péct chleba s vůní domova.

Ve 14 hodin Eva Tomečková poradí, jak na kynutá těsta. V 15 hodin se návštěvníci dozví zajímavosti o výrobě másla, od dojení mléka až po stloukání. To vše v podání sdružení Pramenička.

Během dne se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program. Pekařinu si vyzkouší i na vlastní kůži. Zájemci si vyrobí indické chlebové placky paratha. Vyzkouší si smažení tradičních tvarohových koblížků a hlavně děti si ozdobí perníčky. „Vydejte se s námi na cestu od obilného zrna přes mletí mouky až po křupavé pečivo a sladké dobroty. V jedinečném prostředí slovanského hradiště se dozvíte, jak vzniká chleba, vyzkoušíte si výrobu žitného kvásku. Ochutnáte i středověké nápoje. Čeká vás interaktivní program plný chutí, zážitků a zajímavých hostů,“ pozvala mluvčí Muzea Těšínska Lenka Bichlerová.

Další zprávy z regionu