Chtějí kapli pro dvacet lidí

Nejbližší kostel mají v Horní Lomné nebo v Jablunkově. Zvonička je ve věžičce polské školy. Oba kostely jsou ve vzdálenosti šesti kilometrů, proto chtějí v Dolní Lomné postavit menší kapli.

Takto by nová kaple mohla vypadat. Zdroj: internet

„Máme vytipované dvě lokality a máme souhlasné stanovisko CHKO Beskydy, nyní pracujeme na převodu pozemků,“ řekla starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová. Zatím je k dispozici několik návrhů kapličky, konečná podoba nejen z hlediska dispozic bude upřesněna po nabytí pozemků do majetku obce,“ pokračovala starostka.

V obci nyní musí vyřešit pozemky a financování „Přes zimu bychom chtěli vše připravit a příští rok by se snad mohlo začít stavět,“ přeje si Pavlinová.

„Otázkou výstavby kaple se zabýváme již delší dobu také na základě přání našich občanů. Hledali jsme vhodné umístění stavby, proběhla konzultace s pamětníky a historiky, snažili jsme se dohledat v archivech něčím výjimečné a zvláštní místo, které si tato ojedinělá stavba zaslouží,“ vysvětlila starostka. Dokonce uvažovali i o přírodní kapli. „Mají ji na jižní Moravě a jedná se o vysázené stromy, které půdorysně připomínají tvarem kapli. Ale člověk se neschová, pořád je venku a vystaven na milost počasí. Chceme, aby nová kaple byla důstojným místem,“ uzavřela Pavlinová.

Další zprávy z regionu