Chtějí ušetřit za proud pomocí fotovoltaiky

Instalovat solární panely na střechu budovy základní školy a výrazně tak snížit výdaje na elektřinu. S touto myšlenkou si pohrávají v Košařiskách.

Tato budova se stane sídlem obecního úřadu. Foto: ba

„Zřízením fotovoltaiky bychom dosáhli výrazného snížení nákladů na proud, protože fungování školy je z devadesáti procent postaveno na elektřině. V kuchyni je spousta elektrických spotřebičů, včetně konvektomatů, navíc školu vytápíme elektřinou,“ zdůvodnil starosta Košařisk Janusz Klimek.

Fotovoltaické panely na budově česko-polské základní školy, které by obci přinesly značné úspory, by mohly dodávat elektřinu také do budovy bývalé české školy, která stojí zhruba sto padesát metrů níže. Nyní v ní sídlí obecní úřad, v budoucnu by zde mělo vzniknout sociální zázemí pro sportovce využívající sousední víceúčelové hřiště.

„Získali jsme odborné vyjádření statika, že na školní budovu můžeme solární panely umístit. Výdaje na tento investiční záměr by měly dosáhnout přibližně 400 tisíc korun,“ pokračoval starosta Klimek.

Zdůraznil, že prvořadým úkolem obce pro letošní rok je rekonstrukce budovy bývalého obchodu s potravinami, do které by se měl přestěhovat obecní úřad.

Další zprávy z regionu