Čipy psů strážníci kontrolují spíše námatkově

Majitelé psů mají od začátku tohoto roku novou povinnost. Jejich čtyřnozí kamarádi musí mít pod kožichem čip. Pokud ho nemají, hrozí jim pokuta, která v krajním případě může dosáhnout až padesátitisícové hodnoty.

Ilustrační foto: archiv

Až padesát tisíc korun může zaplatit člověk, který nenechal svého psa označit čipem. Od 1. ledna 2020 vstoupila v platnost novela veterinárního zákona, která tuto po-vinnost chovatelům ukládá. V Jablunkově předběhli dobu a psi tam musí mít čip už několik let. „Pro nás je ta novela zákona vlastně kontraproduktivní, nic neřeší. Dokud není na světě centrální registr psů, ve kterém budou zapsáni všichni, je to o ničem,“ pokrčil rameny velitel tamních strážníků Pavel Kufa.
V tuto chvíli tak jeho muži rozhodně s čtečkami po městě neběhají, ale zabývají se dodržováním městských vyhlášek. „Když odchytneme toulavého psa, který je bez čipu, umístíme jej do útulku a zajistíme, aby byl opatřen čipem. Pokud se nám podaří zjistit majitele, náklady na čipování musí uhradit on, samozřejmě i s tím, že zaplatí pokutu,“ popsal velitel. Zdůraznil, že v žádném případě nejde o těch zmiňovaných 50 tisíc, nýbrž o pokutu dle sazeb daných městskou vyhláškou.

„Nezaměřujeme se na to. Ale občas, namátkově, psa zkontrolujeme,“ přitakal zástupce velitele strážníků v Českém Těšíně Michal Wawrzyk. Podotkl, že spíše řeší zaběhnuté psy. „Máme třeba problém s toulajícími se psy z vedlejšího Polska. U nich je náročnější najít majitele,“ připustil.

V Třinci městská policie dbá na to, aby lidé dodržovali vyhlášku města. „Já vím, že v některých městech běhají strážníci s čtečkou a kontrolují psy. Ale to mi připadá, že si spíše hledají práci,“ usmál se velitel místních strážníků Josef Kuźma. Vysvětlil, že jeho muži především kontrolují běžné věci – zda pejskaři po svých mazlících náležitě uklízí, zda jsou pejsci řádně přihlášeni a jsou za ně za-placeny poplatky. „Je pro nás důležitá známka na zvířeti. Čipováním se zatím nezabýváme. To se samozřejmě ale může v brzké budoucnosti změnit,“ dodal velitel.

„Prozatím dodržování zákona šetříme jen na základě podnětů a jde vesměs o případy množíren. Nějaké plošné kontroly neplánujeme,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Vysvětlil, že bez ohledu na novelu zákona si mnohá města schválila obecní vyhlášky, podle kterých musí lidé očipované psy nahlásit do městské evidence. „Tam po-tom čipy strážníci kontrolují,“ upřesnil mluvčí a dodal: „Sazba pokut je vysoká proto, abychom měli větší páku na majitele množíren. Obyčejný chovatel s jedním pejskem pravděpodobně nikdy tak vysokou částku platit nebude,“ ujistil mluvčí veterinární správy.

Další zprávy z regionu