Crash!!! Výstava, která nutí řidiče dát nohu z plynu

Nejen dospělým, ale i náctiletým a dětským účastníkům silničního provozu je určena výstava Crash. Návštěvníky dokáže vtáhnout do atmosféry dopravních nehod a ukazuje, jak málo někdy stačí k tomu, aby byl zmařen lidský život.

Výstava nutí návštěvníky si uvědomit, jak málo stačí, aby došlo k nehodě. Foto: PČR

Výstava Crash začala symbolicky v pátek 13. září v prostorách Velkého světa techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Expozici vytvořila Policie České republiky ve spolupráci s Dolními Vítkovicemi. Poutavou a interaktivní formou ukazuje, jak může i krátká chvíle nepozornosti ohrozit lidské zdraví a životy.

Návštěvníci se na místě ocitají v situacích, do kterých se díky své neopatrnosti může na cestách během chvíle nepozornosti dostat každý. Výstava je zajímavá nejen svým realistickým provedením, ale především myšlenkou přiblížit veřejnosti chvíle bezprostředně po dopravní nehodě. „Například u nás můžete zažít jízdu přímo v sedle motorky, která později havaruje, nebo jaké to je okamžitě zastavit nárazem do pevné překážky,“ říká ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

Součástí expozice je i nemocniční pokoj s obětí dopravní nehody. Foto: PČR

Výstava je rozdělena hned do několika témat. K vidění jsou místa dopravních nehod, způsobených jak řidičem motorového vozidla, cyklistou, chodcem, tak také řidičem motocyklu. Celou expozici emotivně umocňují reálné zvukové a obrazové záznamy z průběhu nehod a především osobní příběhy účastníků či obětí dopravních kolizí.

Koncepce výstavy je postavena tak, aby byla zajímavá a poučná zejména pro mladou generaci, určená je však pro celé rodiny a návštěvníky všech věkových kategorií, včetně menších dětí. „Kdo jiný než odpovědný rodič by měl být při seznámení svého dítěte s tak vážným tématem, jakým je dopravní bezpečnost. Zároveň je výstava přizpůsobena a připravena pro návštěvy školních skupin,“ upřesnila policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Expozice je k vidění až do února příštího roku.

Další zprávy z regionu