ČteFesT vyrazí s programem i do hor

Úspěšní spisovatelé, program pro děti i sport. To vše slibuje už třetí ročník čtenářského festivalu ČteFesT. Letos dorazí zajímaví hosté, jako například Václav Varaďa nebo šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

ČteFesT bude stejně jako loni plný zajímavých besed a diskuzí. Foto: knihovna

Festival ČteFesT se bude konat ve dnech 25. května až 3. června nejen v Knihovně Třinec, ale také na Javorovém vrchu či na Ostrém. Jsou připravena autorská čtení spisovatelů, bohatý program pro děti, špička slam poetry nebo projekt Bez frází.

„Předešlé dva ročníky byly povedené, dopadly nad očekávání dobře. Při závěrečné reflexi a zhodnocení loňského ročníku jsem si říkala, jak bude těžké udržet laťku stejně vysoko, ještě ji překonat, jakou zajímavou osobnost se nám podaří získat tentokrát? Jsem přesvědčená, že festival je úspěšný a stále se vyvíjí díky lidem, kteří jej tvoří. Zajímaví a kreativní lidé znají zajímavé osobnosti. Někteří by do Třince nikdy nepřijeli, nebýt osobních vazeb,“ vysvětlila ředitelka festivalu Marika Zadembská.

Letošní festival bude výjimečný svým obsahem, který byl rozšířen do oblasti sportu a také výtvarného umění. „Už pár let sledujeme projekt Bez frází, prostor, kde sportovní osobnosti předávají zkušenosti pomocí příběhů a vyprávění vlastními slovy, bez příkras a omezení. Přijde nám skvělé, že můžeme čtenářský festival obohatit o knihy ze světa sportu a jako hosty pozvat známé hokejové osobnosti z Česka i Slovenska,“ prozradila Marika Zadembská.

Oblast výtvarného umění otevře čtenářský festival díky výstavě Zajíc a malovaná kráva Petra Horáčka a Terezy Horáček. V galerijních prostorách knihovny je otevřená více než měsíc a je hojně navštěvovaná.

„Na co se letos těším nejvíc? Čtení na vrcholcích hor! Věděli jsme, že chceme festival rozšířit také mimo stěny knihovny, do ulic nebo okolí. Už v předešlých ročnících jsme pokaždé vyrazili na Čtení na Zorymbku, setkání v přírodě s knihami a literárními hosty, a to nám přišlo výjimečné a jedinečné,“ doplnila Marika Zadembská. Těší se proto na Slam poetry show na Javorovém vrchu a Povídání s Alešem Palánem na turistické chatě Ostrý.

Program pro každého
Festival začne ve čtvrtek 25. května v 17 hodin autorským čtením Viktorie Hanišové z románu Neděle. Na večer v 19 hodin je připraven koncert nezaměnitelné polsko-české písničkářky a hudebnice Beaty Bocek z Těšína. O den později dorazí na besedu Václav Varaďa. Příjemným překvapením bude v pátek odpoledne kulinářská show v podání šéfkuchaře Food Atelier Davida Valíčka před budovou knihovny.

Atraktivní program pak bude pokračovat i v další dny. Například v úterý 30. května se mohou návštěvníci těšit na diskuzi s publicistou a žurnalistou Erikem Taberym. Moderování se ujme Jan Delong.

Děti určitě přivítají divadelní představení nazvané Mikro Teatro – Neviditelná, a to ve čtvrtek 25. května v 16 hodin. Určené je pro děti od 5 do 13 let. Jedná se o dobrodružný příběh a fantazii podněcující superhrdinský příběh o přátelství a o vypořádávání se dítěte se střídavou péčí.

Oblíbené setkání na horách Čtení na Zorymbku se uskuteční v neděli 28. května. Na výlet beskydskou přírodou se připojí autor dětských knih Petr Horáček. Bude se číst, opékat párky a hrát na kytaru.

Autorské čtení a workshop milovnice umění Veroniky Chmelařové se bude konat v úterý 30. května v 16 hodin. Ukáže malým čtenářům, co všechno se skrývá za výtvarným dílem, a společně s nimi v praxi vyzkouší, jaké to je dílo vytvořit.

V knihovně se bude 1. června slavit Den dětí s výtvarnou dílnou s Evou Volfovou. Odpoledne nazvané Nitka a zatoulaný knoflíček bude prokládáno společným čtením a tvůrčími aktivitami.

V tentýž den se v 17.30 uskuteční Horáčkohraní, autorské čtení a workshop s Petrem Horáčkem. Na tomto výjimečném setkání vznikne velkoformátový obraz, který vytvoří Petr Horáček společně s dětmi, a ten pak bude zdobit prostor Knihovny Třinec.

Veškeré informace najdou zájemci na Čtenářský Festival Třinec .

Další zprávy z regionu