Cyklistický kotár si podmanily hlavně děti

Doslova jako magnet přitahuje mladé závodníky tradiční cyklistický závod Vendryňský kotár. Letos jich dorazilo do cíle 147. Cyklistické klání vyvrcholilo populárním závodem dětí na odrážedlech.

Na trať se vydala i šestice dětí organizátora Milana Rajčániho. Foto: ba

Z celkového počtu 174 cyklistů jich pouze 27 patřilo do kategorií dospělých. Prim ve Vendryni hrály děti a mládež – stejně jako i v předešlých letech. „Vendryňský kotár cílí především na děti, a to nejen z Vendryně, ale širokého okolí. Jde nám především o to, aby měly odmala pravidelný pohyb a aby se dobře zabavily na čerstvém vzduchu,“ řekl starosta Vendryně Raimund Sikora.

Letošní ročník Vendryňského kotáru byl specifický tím, že se na trať vydalo všech šest dětí dlouholetého pořadatele závodu Milana Rajčániho. „Ty nejmenší, Pepík a Terezka, jely dvěstěmetrový sprint na odrážedlech. Na dvoukilometrové trati na Vápenky startovala Janička, dva a půl kilometru jela Maruška. Dva nejstarší kluci, Šimon a Honza, se představili v závodě na sedm kilometrů. Letos se to takhle sešlo vůbec poprvé,“ pousmál se Milan Rajčáni z Amatérského cyklistického oddílu Třinec. Dlouholetý pořadatel závodu si projel nejdelší trať. „Já nezávodím a manželka také ne. Ta našim dětem zajišťuje veškerý servis,“ dodal Milan Rajčáni.

Oblíbený cyklistický závod, během něhož závodníci rozdělení do 16 kategorií zdolávají čtyři různé tratě, se pravidelně koná první červnovou neděli. Letos ho organizátoři kvůli finišující výstavbě požární zbrojnice přesunuli na prázdniny.

Další zprávy z regionu