Cyklostezka propojí blízká města

Cyklisté pohybující se mezi Českým Těšínem, Karvinou a Havířovem by mohli využívat novou cyklostezku, která má v budoucnu propojit všechna tři města.

Ilustrační foto: th

Studie stezky pro cyklisty, která spojí Český Těšín, Chotěbuz, Karvinou, Albrechtice, Stonavu a Havířov, vznikla již v roce 2006.

„K projektu nás přizval Svaz měst a obcí okresu Karviná (SMOK), protože my členem tohoto svazku nejsme,“ řekl místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek. „Na projektu se nějakou dobu nepracovalo, nicméně v našem zájmu je, aby zmíněná cyklostezka vznikla co možná nejdříve,“ dodal Pavelek. Na svém posledním zasedání českotěšínští zastupitelé odhlasovali příspěvek SMOKU na projektovou dokumentaci ve výši 170 tisíc korun. Celá projektová dokumentace by měla vyjít na více než dva miliony korun.

Nyní probíhají jednání se Správou železnic, kudy by měla stezka pro cyklisty vést. V úvahu přicházejí dvě varianty. „Pokud se se Správou železnic dohodneme, cyklostezka povede podél Karvinské ulice – to je ta jednodušší varianta. V případě, že ke shodě nedojde, kvůli ochranným pásmům, stezku pro cyklisty vytýčíme po druhé straně ulice,“ pokračoval Pavelek a dodal, že se uvažuje o spojení zmíněné stezky pro cyklisty s cyklostezkou v Cieszyně.

V současné době se cyklisté z Českého Těšína mohou dostat do Třince a dále do Beskyd. „Nová cyklostezka, kterou plánujeme, by prioritně měla sloužit lidem, kteří jezdí do zaměstnání v okolních městech na kole.

Další zprávy z regionu