Cyrilometodějská stezka brala evropskou cenu

Nejvýchodnějšímu městu České republiky se podařil dokonalý majstrštyk. Evropská Cyrilometodějská stezka totiž prochází i Jablunkovem. Navíc pár týdnů nazpátek byla Radou Evropy uznána jako Mezinárodní evropská stezka – jediná, která sídlí v České republice.

Cyrilometodějská stezka má své označení. Foto: archiv PH

„Jedná se o veliké ocenění, protože tímto titulem se v celé Evropě pyšní přibližně 45 stezek. Takové trasy musí propojovat několik zemí a musí mít nosné téma. Cílem naší stezky je propojení historického putování Cyrila a Metoděje,“ řekl ředitel Světového muzea a knihovny bible v Jablunkově Petr Hamrozi, který byl ve skupině usilující o napojení Jablunkova na tuto stezku. Lidé mohou na stezce vyrazit směrem na Radhošť a přes Velehrad až třeba do Říma. Na opačnou stranu se mohou vydat směrem Visla.

Impulz do další práce pro zatraktivnění je jasný – nedávné ocenění Radou Evropy. „Má to význam pro celý region, který má pro návštěvníky další lákadlo. O prestiži svědčí i skutečnost, že tato stezka je i na internetovém mapovém vyhledavači,“ nadhodil Hamrozi s tím, že za úspěchem stojí spolupráce muzea, města, Zlínského a Moravskoslezského kraje a dalších partnerů.

„Pro nás je klíčové, že stezka míří i do nedaleké Visly, kde ročně dorazí 1,5 milionu návštěvníků. Hledáme další cesty, aby někteří z nich zavítali rovněž k nám. V tomto směru spolupracujeme s Jablunkovským centrem kultury a informací – JACKi,“ předeslal ředitel a neopomněl zdůraznit, že vše bude v nejbližší době záležet na situaci ohledně koronaviru. „Pandemie nám nabourala již rozjeté věci, které se nyní snažíme opět přivést k životu. Rovněž klíčové je pro nás úplné uvolnění hranic, což má na návštěvnost našeho regionu veliký vliv,“ uzavřel Petr Hamrozi.

Další zprávy z regionu