Daň z nemovitosti vyděsila Těšíňany

Nepříjemné chvíle zažívají někteří obyvatelé našeho regionu při zjištění, o kolik jim narostla daň z nemovitosti. Základní sazba stoupla celostátně všem lidem v průměru o 80 procent za metr čtvereční. Některé obce či města si k tomu počítají i další procenta.

Majitelé bytů i domů si za daň z nemovitosti připlatí. Foto: ba

Platba majitele bytu nebo rodinného domu tak může být několikanásobně vyšší než loni.

Pan Jozef z Českého Těšína žije v bytě o velikosti 49 metrů čtverečních. Když platil daň z nemovitosti minulý rok, vytáhl z peněženky 305 korun. „Letos jsem ale zažil tak trochu šok. Znenadání mě totiž tato daň vyjde na 1 068 korun, což znamená zvýšení o 63,6 korun měsíčně. Na jednu stranu to není moc, ale na stranu druhou se mi to samozřejmě nelíbí,“ mračí se senior Jozef, kterému přijde navýšení daně tři a půl krát přehnané.

Nová výše místního koeficientu daně z nemovitosti je pro celé území Českého Těšína 2,0, tj. o 100 procent vyšší než loni. K tomu je ovšem třeba připočíst zvýšení základní sazby daně z nemovitosti, kterou určuje stát. Ta se oproti loňsku zvedla o 80 procent. Tato částka se pak vynásobí místním koeficientem dle nové obecně závazné vyhlášky. Kdo loni platil například sto korun, zaplatí 100krát 1,8, což je 180 korun x 2, tedy celkem 360 korun.

Starosta města Karel Kula zdůvodnil zvýšení koeficientu tím, že se nezvedal dlouhé roky. „Okolní obce již v minulosti zaváděly vyšší koeficienty, než jsme letos zavedli my. Ze zákona je možno navýšit koeficient až na 5,0, ale zvolili jsme nejnižší možné navýšení na 2,0,“ uvedl starosta.

Obyvatelé Třince si letos také připlatí, ovšem na rozdíl od sousedů z Českého Těšína pouze o státem navýšenou sazbu.

„Pro letošní rok jsou koeficienty v Třinci neměnné, co bude v dalších letech, to zatím není rozhodnuto. Koeficienty jsou určovány obecně závaznou vyhláškou, kterou schvaluje zastupitelstvo města. Ze strany vedení nebyla letos vůle zatěžovat obyvatele města vyšší daní z nemovitých věcí,“ podotkl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

V praxi to v Třinci vypadá tak, že například majitel bytu o výměře 67 metrů čtverečních na Terase zaplatil minulý rok daň z nemovitosti ve výši 488 korun, letos vydá 855 korun. Ivo Kaleta dále vysvětlil, že tahle daň je dost „záludná“. „Všechny vybrané prostředky jsou sice naším příjmem. Ale nejsme správci daně, to je finanční úřad. Nám pouze přicházejí peníze. Nevíme tedy, kdo kolik zaplatil, kdo dluží, z čeho se vybraná částka skládá a podobně,“ poukázal.

Podle jeho slov stát upravil zákon o dani z nemovitých věcí s tím, že si chtěl navýšení nechat jako příjem státního rozpočtu. „Nakonec to ale dopadlo tak, že zvýšený příjem zůstane obcím jako kompenzace za snížení rozpočtového určení daní,“ dodal Kaleta.

Majitelé nemovitostí v Jablunkově zaplatí daň navýšenou o 80 procent. Město navíc loni schválilo vyhlášku, v níž zvedlo svůj koeficent z 1,0 na 1,2. „Už dlouho jsme ho neměnili. Věděli jsme ale, že stát sazbu zvýší, takže jsme se rozhodli jen o mírné navýšení. Na druhou stranu město potřebuje finance, protože plánuje řadu investic,“ zdůvodnil starosta Jiří Hamrozi.

Zatímco v Českém Těšíně se mnozí lidé bouří, obyvatelé největší obce v České republice, Bystřice, mohou být relativně spokojení. „U nás žádný další koeficient nemáme. Platba se tedy lidem zvedla, ale v uvozovkách jen o těch osmdesát procent. Prozatím jsme neměli důvod nic zvyšovat,“ uvedl vedoucí finančního výboru obecního úřadu Bystřice Rostislav Vaclavek.

Další zprávy z regionu