Děti nákazu do škol nepřinesly

Příznivý trend poklesu počtu nakažených covidem-19 i nadále pokračuje. Ubývá i pacientů na JIP v nemocnicích a naštěstí zatím zvrat nepřinesl ani návrat části dětí do škol.

Dům dětí a mládeže v Třinci. Foto: archiv TH

„Minulý týden nastoupila část dětí do škol a naštěstí nemáme ani jeden případ hromadné nákazy,“ řekl v pondělí na pravidelném tiskovém brífinku hejtman kraje Ivo Vondrák. Testy prošlo přes 89 tisíc žáků v kraji a pozitivní výsledek vyšel třiceti z nich. Testování se dočkalo také více než 36 tisíc učitelů a jen šestnáct mělo test pozitivní.

„Zachytili jsme ale čtyři různé mutace viru. Ve všech případech šlo o lidi, kteří mají cestovatelskou anamnézu. Proto chci upozornit, že není úplně bezpečné nyní cestovat, obzvláště mimo země Evropské unie,“ varoval hejtman. Podle něj se situace uklidňuje i v nemocnicích, byť ty krajské jsou stále hodně vytížené.

Zdárně pokračuje také očkování. „Množí se ale snahy lidí nechat se naočkovat v jiné zemi nějakou neschválenou vakcínou. To bych rozhodně nedoporučoval, jednak z důvodu, že takto naočkovaný člověk nebude mít, v uvozovkách, výhody lidí, kteří dostali vakcínu u nás, a také proto, že pokud by pak dostal jiný typ vakcíny, nikdo nemůže predikovat, jak by na to jeho organismus zareagoval,“ dodal hejtman Ivo Vondrák.

Nemocnice Třinec léčí v tuto chvíli padesát covidových pacientů. „Z personálu jsou nakažení dva. V očkovacím centru zdravotníci dosud aplikovali lidem necelých deset tisíc dávek vakcíny,“ uvedla mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Další zprávy z regionu