Děti otevřou dveře do neznáma

Napsat poutavý příběh způsobem, který vtáhne čtenáře do dění, není snadné. Kde začít a jak na to? To se dozvěděli českotěšínští žáci na literárním workshopu od přední české spisovatelky knih pro mládež Kláry Smolíkové. Více než stovka vybraných žáků 2. stupně základních škol dostala v kavárně Avion cenné rady, jak se pustit do tvůrčího psaní a pracovat s textem.

Klára Smolíková během literárního workshopu v Českém Těšíně. Foto: Emilie Świdrová

„Pořádáme již 5. ročník Mezinárodní soutěže v tvůrčím psaní pro mládež „Staň se spisovatelem“. Letošní téma zní: Dveře do neznáma s podtitulem Zmáčkni kliku a otevři průchod do jiného světa. Jsme rádi, že na soutěži s námi spolupracuje spisovatelka Klára Smolíková a pro mládež uspořádala tvůrčí dílny,“ říká Dana Zipserová, koordinátorka dětských akcí pro Městskou knihovnu Český Těšín. Žáci, kteří se do soutěže přihlásí, musí svůj příběh odevzdat do 3. dubna v kterékoliv pobočce knihovny. „Spisovatelka práce vyhodnotí a ty nejlepší budou 23. května slavnostně oceněny,“ dodává Zipserová.

Klára Smolíková si dílny pochvaluje. „Je to krásný cíl, protože vyjadřovat se správně ústně i písemně je důležité. Jezdím do Těšína ráda, byla jsem tady už na Čtení nad Olzou. Zažívám zde zvláštní pocity. Jsme ubytováni v polské části města a to přecházení přes hraniční most hodně prožívám. Poprvé jsem se s tím setkala v Nohavicových písničkách,“ konstatovala.

Letošní téma soutěže je inspirativní. Děti mohou zabrousit do fantasy, do světa sci-fi anebo se třeba vrátí do historie. Spisovatelka zdůraznila, že klíčový je nápad. „Bez nápadu není proč psát, první věta rozhoduje a je prvním malým příběhem, který si čtenář přečte,“ uvedla.
Dvouhodinové dílny utekly jako voda. Učitelka Dana Bednářová ze ZŠ Kontešinec, která doprovázela své žáky, byla spokojena. „Je fajn, že knihovna tyto akce pořádá. Pro děti je to zase jiný pohled, učí se sloh jinak. Navíc se nestává často, aby se děti setkaly se spisovatelkou. Do soutěže se zapojíme s žáky Čtenářského klubu,“ řekla. Žákyně sedmé třídy Veronika Böhmová si workshop užila. „Hodně jsem se dozvěděla, dílny mi pomohly ve výběru námětu do soutěže. Bude to fantasy příběh,“ prohlásila.

Šesťák ze PZŠ v Havlíčkově ulici Beniamim Roman se sice do psaní již pustil, ale nyní získal nové zkušenosti. „Mám v hlavě spoustu nápadů, moc rád píšu různé příběhy a hodně mě to baví,“ konstatoval. Nechtěl však prozradit, kam povedou jeho kroky do neznáma. Jen tak zlehka naťukl, že začátek bude ve škole a ze školy se půjde do neznáma.

„Jsem moc spokojena. Jsou tady děti, které se nebojí o své nápady podělit. Důležité je, že mají chuť pustit se do psaní a že si to užily,“ zhodnotila Klára Smolíková.

Další zprávy z regionu