Děti řekly na přednášce drogám NE!

Co jsou drogy vlastně zač a jak mohou lidem zničit život, si vyslechli žáci osmých tříd třineckých základních škol. Na přednáškách bylo vidět, že je toto téma zajímá.

Děti jsou na přednáškách většinou soustředěné, téma je zajímá. Foto: město

Na začátku října se již po sedmé konala série přednášek, které mají za cíl ukázat mladým lidem nebezpečí drog a následky, které si jejich uživatelé často nesou po celý zbytek života. Uspořádala je třinecká radnice spolu se spolkem Řekni NE drogám – řekni ANO životu.

„Přednášek se zúčastnila více než stovka žáků 8. tříd základních škol v Třinci, mezi které přišli lektoři zmíněné organizace. Již během poutavého vyprávění bylo jasně vidět, že toto téma je pro mladé lidi aktuální a zajímavé,“ řekl Vlastimil Starzyk z třinecké radnice.

Jak dále uvedl, téměř vždy se najde v kolektivu třídy jedinec, který téma zlehčuje. „Většinou je to žák, jenž třeba marihuanu už sám vyzkoušel a má pocit, že vlastně ani o drogu nejde. My se ale dětem snažíme vysvětlit, že tomu tak není,“ pokračoval Starzyk. Podle něj většina mladých posluchačů pozorně naslouchá a o téma se zajímá, byť už většinou základní informace má ze školy nebo od rodičů. „Co často děti nevědí, je, že za pouhé držení drogy hrozí lidem tresty. Tyto informace jsou pro ně překvapivé,“ podotkl také Vlastimil Starzyk.

Další zprávy z regionu