Dětské folklorní soubory z Těšínska tancovaly na bále

Na přehlídce dětských folklorních souborů regionu Těšínského Slezska, která se uskutečnila na začátku listopadu v Pink aréně Střediska volného času Amos v Českém Těšíně, se bavily děti z obou stran hranice.

Atmosféra bálu v Českém Těšíně. Foto: Amos

Na třetím ročníku akce nazvané Děcky krojovy bal se představily soubory Olšina a Olšinka z Orlové, Úsměv z Opavy, domácí Slezanek i kapela Polana z Jablunkova. „Velikou radost nám udělalo vystoupení Zespół Pieśni i Tańca z Cieszyna. Ve spolupráci s polskou stranou chceme pokračovat i nadále,“ řekla za organizátory Magdalena Peč s tím, že hlavním účelem přehlídky je udržování a rozvíjení lidových tradic v regionu.

Festival byl závěrečnou akcí Těšínského folklorního podzimu, který probíhal v Amosu od září. Součástí byla i výstava, kterou si zájemci mohou v Amosu prohlédnout do 17. listopadu. K vidění jsou fotografie zachycující nejmenší členy souboru Slezanek. Děti od tří let se stávají součástí folklorní rodiny. Zažívají zvyky a tradice, tancují a vnímají jedinečnost lidové tvorby. Zachyceny jsou při dětských hrách a zábavě plné smíchu, radosti a veselí.

Další zprávy z regionu