Dirigent Michal Zátopek získal významné ocenění

Jedno ocenění za druhým získává za svou práci dirigent Pěveckého sdružení Martinů z Třince Michal Zátopek. Naposledy mu Unie českých pěveckých sborů předala ocenění za přínos sborovému zpěvu a za uměleckou práci se sborem.

Dirigent Michal Zátopek úspěšně vede pěvecké sdružení. Foto: archiv sboru

„Ke krásnému ocenění bych přidala našemu sbormistrovi uznání nás, sboristů, za trpělivou práci, za nevšední cíle a nové výzvy, které nám předkládá, čímž motivuje, hudebně vzdělává a obohacuje uměleckými zážitky jak nás, interprety, tak i naše posluchače,“ uvedla organizační vedoucí sboru Dagmar Machálková.

Upozornila, že za vším stojí těžká dřina, zvlášť při práci s amatérským tělesem, jakým Pěvecké sdružení Martinů je. „Přesto se sbor pod vedením Michala Zátopka se sebevědomím vydává na světové soutěže a dělá čest českému sborovému zpěvu. Za mě osobně je právě tato úspěšná práce s neprofesionály hodna ocenění nejvíce,“ dodala Machálková.

Michal Zátopek zahájil svou činnost v Pěveckém sdružení Martinů jako korepetitor již v roce 2003 ve svých 18 letech. V roce 2005 převzal dirigentskou taktovku. Pod jeho vedením bylo v roce 2006 nahráno první profilové CD tohoto souboru. Předkládá sboru stále náročnější repertoár jak z děl starých mistrů, tak soudobých skladatelů. Ale není to jen dirigentský talent tohoto mladého hudebníka, který vede sbor umělecky stále výš. Je to taky spousta přípravy, obětování volného času, a především láska k hudbě a chuť poprat se s novými výzvami. Díky spolupráci s významnými hudebními osobnostmi obohacuje koncertní vystoupení a staví je na stále vyšší uměleckou úroveň.

Michal Zátopek se už za svých studií zúčastnil mnoha klavírních soutěží u nás i v zahraničí. Jako sólista se představil s Janáčkovou filharmonií Ostrava a s Třineckým komorním orchestrem. Pravidelně je zván jako odborný porotce do mnoha soutěží.

Na mezinárodní sborové soutěži Praga Cantat mu v roce 2009 udělil umělecký ředitel soutěže cenu pro nejmladšího dirigenta za jeho dirigentský výkon. V roce 2015 získal ocenění Unie českých pěveckých sborů za kvalitní uměleckou prezentaci sborového umění v České republice i v zahraničí. V roce 2016 na Festivalu adventní a vánoční hudby Pražské Vánoce přidala porota k zařazení sboru do zlatého pásma také zvláštní cenu pro sbormistra za dramaturgii soutěžního programu.

Pod vedením Michala Zátopka Pěvecké sdružení Martinů v roce 2019 úspěšně reprezentovalo sborový zpěv také na 18. ročníku Mezinárodního festivalu sborového umění The Singing World v Petrohradu, kdy sbor získal hned tři ocenění: 3. místo v kategorii Smíšené sbory, 3. místo v kategorii Folklorní hudba a cenu pro klavíristu Pavla Dudu za nejlepší klavírní doprovod. Je to důkaz toho, že pod uměleckým vedením Michala Zátopka se sbor ve velké konkurenci ve světě neztrácí, ale naopak – dokazuje, že sborová hudba má v Česku a v Třinci dlouholetou tradici.

Další zprávy z regionu