Do proměny Hlavní třídy mluví i lidé

Měníme Hlavní – tak zní název projektu týkajícího se plánované revitalizace Hlavní třídy, do kterého se mohou zapojit občané Českého Těšína.

U 3D konstrukce se vedou debaty na téma vzhledu Hlavní třídy. Foto: ba

Revitalizace Hlavní třídy v Českém Těšíně, která je jednou z hlavních městských tepen propojujících město se sousedním Těšínem, je naplánována na rok 2023. Již nyní město začalo se shromažďováním podnětů od občanů, které posléze hodlá zapracovat do projektové dokumentace.

„Hlavní třída je jednou z ikon města. Když se Těšín rozrůstal na levý břeh Olše, první stavení vyrostla tady. Dnes je to tepna, která propojuje naše město s Těšínem. Ulice působí poněkud zanedbaně, hlučí zde auta. Chceme to změnit, proto se ptáme občanů, zda si přejí Hlavní třídu bez aut, nebo jen chtějí zklidnit dopravu, kde by chtěli víc zeleně, nebo co dalšího si zde umí představit,“ sdělila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

V místě, kde se kříží Hlavní třída a ulice Odboje, je nainstalována 3D konstrukce ve tvaru kostky, u které mohou místní debatovat s vedením města o novém vzhledu Hlavní třídy. Město nedávno spustilo i dotazníkové šetření k proměně Hlavní třídy, které potrvá do konce září. Místa, kde na této ulici něco chybí nebo kde by se mělo něco změnit, mohou občané označit v on-line pocitové mapě, která jim bude k dispozici taktéž do konce září.

Ve čtvrtek 19. srpna v Čítárně a kavárně Avion proběhne veřejná debata o budoucnosti Hlavní třídy s architektem Ondřejem Vysloužilem, starostkou Českého Těšína Gabrielou Hřebačkovou a dalšími hosty. „S občany vedeme debatu nejen on-line formou, ale také přímo na Hlavní třídě, kde se pohybují lidé s dotazníky, které jsou dostupné i na několika kontaktních místech. Cíleně oslovujeme lidi, kteří na Hlavní bydlí, pracují, vlastní nemovitosti nebo podnikají,“ pokračovala první žena Českého Těšína. Podrobnější informace k projektu Měníme Hlavní lze najít na stejnojmenné webové stránce.

S výsledky dotazníkového šetření má město v plánu občany seznámit. „Výstupy předáme odborníkům. Vzhledem k tomu, že se jedná o památkovou zónu, budeme je konzultovat s památkáři. Uvědomujeme si, že některé věci jednoduše nezměníme, protože nejsou v našem majetku nebo k tomu nemáme kompetenci. Co ale bude možné, do chystaného projektu rekonstrukce zapracujeme,“ přislíbila starostka Gabriela Hřebačková.

Další zprávy z regionu