Do zámku v Hnojníku vrátí život kavárna

Už na první pohled je patrné, že dlouhá léta chřadnoucí zámek v Hnojníku má majitele, který se o něj stará. Park v jeho okolí je uklizený, náletové dřeviny jsou pryč. A nyní přichází další dobrá zpráva, brány zámku se už v létě částečně otevřou veřejnosti. V přízemí historické budovy vznikne kavárna.

Zámek v Hnojníku se opět otevře veřejnosti. Už v létě v něm lidé najdou kavárnu. Foto: mr

Minulý rok se majitelům podařilo opravit střechu, do které několik let zatékalo, a částečně také fasádu. V dalších letech renovace přijdou na řadu vnější prvky a především interiéry. Jako první se ale rekonstrukce dočká přízemí, ve kterém vnikne kavárna pro veřejnost. Otevřít by se měla už tento rok v létě.

„Pracujeme na interiérech a jako první přišlo na řadu přízemí. V letních měsících otevřeme kavárnu pro  veřejnost, která bude fungovat zpočátku pouze o víkendech,“ podotkla Linda Foltýnová z nadačního fondu Zámek Hnojník.

Jak dále řekla, krom kavárny lidé budou moci později navštívit také výstavu, která se věnuje historii zámku a také šlechtického rodu Beesů z Chrostiny, který zámek v minulosti obýval. Záleží ale i na přístupu těšínského muzea a dalších institucí, kde jsou nyní deponovány předměty z prostor hnojnického zámku.

Návštěvníci kavárny i obyvatelé Hnojníku se mohou rovněž těšit na to, že jim bude pravděpodobně postupně zpřístupněn i zámecký park.  Noví majitelé zámku usilovali minulý rok o dotace z Norských fondů. Třebaže byl projekt kvalitní a líbil se poskytovatelům dotace, nakonec to nevyšlo. Zámek tak musí opravit z jiných zdrojů.

Další zprávy z regionu