Dobrovolníci vyšli do terénu, mapovali výskyt šelem

Zhruba deset dospělých rysů a několik mláďat a asi stejný počet vlků žije v současné době v Beskydech. Velké šelmy v pátek a v sobotu v horách počítala zhruba stovka dobrovolníků z takzvaných vlčích a rysích hlídek.

V Beskydech už skoro není žádný sníh. Mapování šelem tak bylo obtížné. Foto: Hnutí Duha

Už po čtyřicáté vyrazili zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) a Hnutí Duha do terénu. Není ale sníh, a tak spíše než počet šelem zjistili, kde se zvířata pohybují. „Je to pro nás skutečně důležité. Můžeme vidět, kudy se šelmy pohybují. Například nyní už víme, že často zahynou při překračování rušných silnic na takzvaných migračních koridorech,“ popsal ředitel Regionálního pracoviště Moravskoslezského AOPK František Jaskula.

Pokračoval, že v současné době se zde pohybují čtyři vlčí smečky. Pravděpodobně přišly ze Slovenska, kam se také často i vrací.

„Vlci mají své oblíbené trasy. Navádí je na ně tvar terénu, prochází lesními porosty a horskými celky. Ta území potřebujeme zmapovat a dostat do územních plánů obcí. Je důležité, aby v těchto místech nevyrostly ploty, aby se při stavbě komunikací počítalo s nějakým opatřením a průchodnost krajiny zůstala bez omezení,“ vysvětloval Jaskula.

Ochranáři zjistili, že problémová místa jsou přímo v Beskydech i ve volné krajině, kde se Beskydy napojují na slovenská pohoří.

Michal Bojda z Hnutí Duha řekl, že sčítání šelem se konalo nejenom na území CHKO Beskydy, ale i v Bílých Karpatech a CHKO Kysuce. „Výhoda této akce je, že během krátké doby projdeme celé území o rozloze zhruba 2 000 kilometrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že sníh v podstatě v celých Beskydech není, nebylo možné zjistit moc početnost šelem, ale na základě nalezení pobytových znaků jsme mohli zjistit, kde se šelmy pohybují. Početnost nám spíše prozradí dlouhodobý monitoring na základě fotopastí,“ dodal Bojda.

Další zprávy z regionu