Dolní Lomná se blíží ke 100 milionům

Letošní rok se nesmazatelně zapíše do historie Dolní Lomné. Obec, která má 920 obyvatel, běžně hospodaří s rozpočtem 10 milionů. Rok 2019 je výjimečný, proinvestují zde rekordních 94,4 milionu. Část těchto investic i projektů bude realizována i v roce 2020.

Kvůli stavbě mostu u hřiště byla vytyčena objízdná trasa. Foto: tm

„Stavební ruch jako v letošním roce v obci ještě nebyl,“ řekla na úvod starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová. Ve výčtu projektů ční domovní čističky odpadních vod. Z plánovaných 124 jich je hotovo 84.

„Čtyřicet nám zůstane na příští rok, ale čas nás netlačí, hotovo má být do konce září 2020. Ovšem pokud počasí dovolí, možná ještě letos nějakou dokončíme. I tak jsme v předstihu,“ nastínila starostka, podle které je tato akce naprosto ojedinělá.

Nejde totiž o jednu stavbu, ale o celkem 124 jednotlivých, které se musí zvlášť připravovat, zrealizovat a následně zkolaudovat. Celkové náklady na zmíněné stavby jsou 27,5 milionu korun bez DPH. Obec je plátcem DPH, tudíž tuto částku může uplatnit u finančního úřadu. Dotace ministerstva životního prostředí činí 18 milionů korun, Moravskoslezský kraj stavby podpoří částkou 2 miliony korun. Příspěvky občanů čítají 1,2 milionu korun. Další navýšení dotace je v jednání tak, aby byl podíl obce co nejmenší.

Další významnou investiční kapitolou jsou v letošním roce mosty. V současné době finišují práce na novém mostě u hřiště, který přijde na 6,9 milionu korun, přičemž 75 procent činí dotace ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu