Domov s nemocnými covid-19 zoufale shání ochranné obleky

Nové ohnisko nákazy covid-19 se v těchto dnech objevilo v Nýdku v soukromém domově pro seniory Důstojnost. Momentálně je nemoc potvrzena u osmi zaměstnanců a 30 klientů. Jeden je ve vážném stavu hospitalizován ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Domov pro seniory Důstojnost v Nýdku bojuje s nákazou covid-19. Ilustrační foto: mr

Majitel nýdeckého domova pro seniory Důstojnost Dalibor Mitrenga se obává, že počet nakažených se bude ještě zvyšovat. Laboratoře totiž stále zpracovávají další vzorky. „Nechávali jsme se testovat co 14 dnů a pokaždé byly všechny výsledky negativní. A pak ze dne na den se stane toto. Je to zoufalé,“ řekl.

Zařízení okamžitě vyhlásilo zákaz návštěv. Někteří zaměstnanci domov opustili, jiní zůstali, a ti jsou nyní s klienty v karanténě.

Situace je o to závažnější, že domovu citelně schází ochranné pomůcky, konkrétně jednorázové obleky. „Jsou drahé, jeden stojí 500 korun a my jich potřebujeme padesát až šedesát denně. Už jsem jednal s krajem, poskytl nám 140 kusů, ale stále je to nedostačující,“ pokračoval Mitrenga. Vysvětlil, že jakožto soukromé zařízení se nemůže spoléhat na dotace a doslova obrací každou korunu.

Nyní by chtěl celý domov vystříkat dezinfekcí a potřebuje sehnat i další ochranné pomůcky, jako jsou respirátory nebo právě dezinfekce. Zásoby se totiž tenčí. „Ocitli jsme se i v personální tísni a potřebujeme pomoc. Ta situace je velmi vážná,“ dodal Mitrenga, který uvítá jakoukoliv podporu veřejnosti.

Na nové ohnisko nákazy covid-19 reaguje město Třinec. „Preventivně vyhlašujeme zákaz návštěv po nezbytnou dobu v našich zařízeních pro seniory. Jedná se o Domov Nýdek a Domov Sosna,“ uvedl ředitel Sociálních služeb města Třince Pavel Pezda. Zdůraznil, že cílem je zajistit maximální ochranu seniorů. „Situaci permanentně sledujeme a vyhodnocujeme ve spolupráci s vedením města a Krajskou hygienickou stanicí Frýdek-Místek,“ dodal ředitel.

Další zprávy z regionu