Do pokladen měst a obcí zima zasáhla letos důkladně

Jaro je tady a starostové počítají, na kolik je letos vyšla zimní údržba. Drtivá většina měst a obcí musela sáhnout do pokladny hlouběji než v předchozích letech.

Největší problémy nadělala zima v lednu. Foto: Pavel Zubek

Statutární město Třinec bojovalo se sněhem nejvíce v lednu. „Letos byla zima dost specifická. Ne tak z pohledu počtu dnů, ale spíše co do intenzity sněžení. A to nás stálo peníze,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská. Sama letos trávila daleko více času přímo s firmou, která má zimní údržbu na starost a osobně dohlížela, zda pracuje podle plánu zimní údržby. „Mělo to své výhody, když se třeba na sociálních sítích někde objevilo, že něco není odklizeno, sama jsem si zkontrolovala, že třeba právě na onom místě sypače byly před hodinou,“ usmívala se spokojeně primátorka.  Za sezónu 2018/19 vydalo nakonec město cca 12,6 milionů, což je v porovnání s předchozím rokem zhruba o 2,6 milionů více.

Také Český Těšín zažil téměř kalamitní stavy. „Situace byla náročná zejména v lednu, kdy už nebylo sníh z cest kam odhrnovat a museli jsme proto přistoupit k jeho odvážení pryž z centra,“ sdělila mluvčí radnice Dorota Havlíkova a dodala, že konkrétní místo odvozu museli dopředu dohodnout s hydrogeology a ochranáři, tak aby nedošlo k narušení životního prostředí.

Ačkoli ještě všechny faktury za letošní zimní údržbu Českému Těšínu nepřišly, už nyní je zřejmé, že budou vyšší než v předchozích letech. Město doposud zaplatilo 4,6 milionu korun.

Nejvýchodnější město České republiky stála zimní údržba od začátku roku 865 019 korun. Podle referentky odboru místního hospodářství jablunkovského městského úřadu Žanety Polokové byly ohledně samotné údržby nejproblematičtější úseky, kde je vedena autobusová doprava v mírně kopcovitém terénu, jako například Lísky a komunikace, které nejsou příliš široké – Radvanov. Problémy byly i v úsecích komunikací, které vedou po rovince kolem polí: Černé, Vitališov, kde i přes veškerou snahu techniky vítr sníh vracel zpět na silnici.

Nýdek je obec, která na vydatné sněžení doplatila téměř nejvíc v regionu. Situace tam byla v jednu chvíli natolik závažná, že se musel vyhlásit kalamitní stav. „Takže nás zimní údržba letos vyšla na 900 tisíc korun, což je tedy opravdu ranec,“ posteskl si starosta Nýdku Jan Konečný. Jak řekl, běžně se platí částka kolem 400 tisíc korun. „Samozřejmě se vše počítá za jeden kalendářní rok a my nevíme, co nás čeká v listopadu a prosinci. Ta suma se tak může ještě navýšit,“ připomenul starosta. Zavzpomínal, že v době kalamitního stavu tři dny vkuse čistili nánosy ledu na chodnících. „Bylo to neúnosné, je tedy na pořadu dne zahájit diskuzi o možnosti solení. Podle mne by to bylo řešení,“ dodal.

Na trojnásobek oproti normálu je vyčíslena letošní zimní sezona v Hrádku, konkrétně na 320 tisíc korun. „Suma je včetně čištění cest po zimě kartáčováním,“ upřesnil starosta Hrádku Robert Borski. „Neproblematičtější lokality byly svažité terény, které vyžadovaly posyp nebo sněhové řetězy. Pro příští zimu jsme zakoupili šest plastových kontejnerů na štěrk, které rozmístíme na podzim po obci,“ řekl Borski.

Více si k tématu můžete přečíst v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu