„Dostali jsme se na nádherná místa našeho regionu“

Nový štafetový závod – 100 kilometrů v pěti lidech proti proudu řeky Olše láká běžce. Pokud situace dovolí, 15. května se uskuteční první ročník běžeckého závodu Olza Run. Nultý ročník byl na programu před dvěma roky.

Nultý ročník provázela dobrá nálada. Foto: pořadatelé

Vloni se měl uskutečnit první ročník, ale pandemie koronaviru jeho konání nedovolila. Ač lze nyní těžko odhadnout, jaká vládní omezení budou v květnu, přípravy na závod jsou v plném proudu. Je zpuštěna registrace závodních týmů, která potrvá do konce dubna. Více prozradil v následujícím rozhovoru organizátor Ryszard Marek.

Jak byste hodnotil nultý ročník v roce 2019?

Na začátku jsme přezkoumali trasu, díky čemuž jsme se dostali na nádherná místa našeho regionu, o kterých jsme neměli vůbec ponětí. Následně jsme si určili datum a řekli si, že to sami zkusíme zaběhnout. Myslím, že se to náramně povedlo. Byli mezi námi i lidé, kteří poprvé v životě uběhli 20 kilometrů v jednom dni. Zažili jsme spoustu legrace a už jsme začali ladit detaily na první ročník, který měl být v roce 2020. Ten nám bohužel zrušila vyšší moc – koronavir.

Kudy povede trasa?

Start závodu se nachází na české straně u soutoku řeky Olše a Odry v Bohumíně-Šunychlu. Závodníci poběží proti proudu řeky Olše kolem významných míst pro tento příhraniční region. Například elektrárna Dětmarovice, lázně Darkov v Karviné, Most přátelství v Českém Těšíně, Třinecké železárny, náměstí a místní areál v Jablunkově a v neposlední řadě krajinářský park slezských Beskyd. Trasa vede často podél významné železniční trati Bohumín – Košice. Poslední běžec štafety poběží přes horu Gaňčorku kolem pramene řeky Olše. Cíl závodu bude v překrásné lokalitě obce Jistebná na hřišti Zaolzie.

Kdo a jak se může přihlásit?

Běh je určený výhradně pro pětičlenné týmy. Skupina si musí určit kapitána, který bude s námi komunikovat. Registrace je již otevřená a probíhá na naších webových stránkách www.olzarun.cz, kde kromě registrace lidé naleznou i propozice závodu společně s pravidly a další potřebné informace. Na stránku registrace se lze dostat i skrz náš facebook Olza Run.

Kolik lidí se podílí na organizaci Olza Runu?

Je nemožné, aby tak dlouhý závod zorganizovala jedna osoba. Už jenom to, že na trase kromě startu a cíle je dalších devět míst pro předání štafetového kolíku, na které musí dohlížet někdo z organizátorů, napovídá o tom, že nás je víc. Myslím si, že máme skvělý kolektiv a vzájemně si v dílčí organizaci pomáháme. Zcela určitě ale uvítáme další dobrovolníky, kteří nám s náročnou organizaci pomůžou. Zde je tedy příležitost i pro neběžce, kteří se můžou podívat na závod z druhé strany – té organizační. Rádi přijmeme dobrovolníky na den závodu. Přihlásit se můžou pomocí e-mailu, který je jako další informace na internetových stránkách závodu.

Celý rozhovor jsme přinesli v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu