Dušičky opět zaměstnají policisty i strážníky

Lidé se připravují na Památku zesnulých. Přichází pečovat o hroby svých blízkých a zdobit je. Pro strážníky i policisty to znamená období zvýšeného dohledu na pietní místa i cesty a parkoviště v jejich okolí.

Hřbitov ve Stříteži je nyní odříznutý od obce. Lidé musí volit objížďku, aby se k němu autem dostali. Foto: mr

Mnoho lidí zná ten pocit, kdy přinese na hrob svých zesnulých blízkých květiny nebo věnce a na druhý den je výzdoba pryč. Naštěstí poslední roky těchto drobných krádeží spíše ubylo. Častějším nenechavcem dokonce bývá obyčejný vítr, takže lidé by se podle rad městské policie měli nejdříve pořádně porozhlédnout kolem, než panikařit a chytat domnělé zloděje.

„Za poslední dva roky jsme dokonce neřešili během Dušiček ani žádné poškozování cizích věcí či vandalství. Loni jsme jen občas připomínali lidem dodržování hygienických opatření,“ podotkl ředitel městské policie Libor Motyka.

Na hřbitovech a v jejich okolí lidé v období dušiček častěji potkají i policisty. Také oni budou dohlížet na pořádek a preventivně působit proti možným pachatelům trestné činnosti. Zloděj může překvapit i na parkovišti.

„Při vykládání věcí ze zavazadlového prostoru není dobré nechávat si na předních sedačkách osobní věci. Peněženky a kabelky mějte neustále pod kontrolou. Na hřbitovech neodkládejte tašky a kabelky mimo váš dosah. Vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem,“ doporučuje krajská policejní mluvčí Lucie Galiová.

Ztíženou situaci letos zažijí lidé ve Stříteži, kterým výstavba třetího úseku obchvatu Třince uzavřela silnici vedoucí na hřbitov.

Nyní dojedou k hrobu svých zesnulých buď objížďkou, nebo květiny a věnce ponesou koridorem pro pěší, který vede stavbou. „Je to samozřejmě těžší. Jsem zvyklá chodit před dušičkami na hřbitov často, a teď to budeme muset objíždět. To se nikomu nelíbí, vzhledem k vysokým cenám benzínu,“ zareagovala jedna z obyvatelek Stříteže, která v pátek došla na hřbitov raději pěšky.

Další zprávy z regionu