Epidemie koronaviru rozjela domácí násilí

Urážky, nadávky, křik i fyzické napadání. Případů domácího násilí také v našem regionu přibývá. Odborníci se shodují, že na vině je epidemie koronaviru a prostý fakt, že lidé jsou zavřeni doma daleko více, než byli kdy dříve.

Místnost, ve které oběti domácího násilí vše popisují policii, je v Třinci zařízena útulně. Foto: archiv

Děti nechodily do škol, rodiče měli home office nebo nemohli do práce. Do toho ještě lockdown, který zavřel lidi doma i o víkendech. Důsledkem je čím dál větší množství domácího násilí. „Podle mě se následky koronaviru ještě teprve projeví, a to právě i ve zhoršených mezilidských vztazích,“ upozornil sociální pracovník třineckého magistrátu Vlastimil Starzyk.

Sociální pracovníci, různé organizace i policisté se s násilím v domácnostech setkávají nyní ve větší míře. „Není to jen moje úvaha. Máme pracovní schůzky, na kterých tuto problematiku společně řešíme, a k tomuto závěru jsme dospěli. A vidíme, jak dobu koronavirovou mnozí řeší alkoholem nebo i násilím,“ pokračoval.

Převážně jde o případy, kdy muž napadá ženu. Obětí domácího násilí ale jsou často i senioři. „Za celou svou praxi ať už u policie, nebo zde na magistrátu jsem se nesetkal s tím, že by poškozeným byl muž. Podle statistik ale i takové případy jsou, byť asi silnější pohlaví má větší problém domácí násilí oznámit,“ pokrčil rameny Vlastimil Strazyk.

Rozpoznat domácí násilí není mnohdy snadné, neboť oběti se velice často ostýchají se svými problémy svěřit svým nejbližším a své břímě si tak nesou s sebou.

Policie už letos řešila v Třinci 23 případů domácího násilí. „Ze začátku epidemie počet těchto trestných činů či přestupků spíše klesal. V dubnu jsme ale zaznamenali mírný nárůst, a je samozřejmě otázka, kolik těchto citlivých případů se k nám vůbec dostane,“ podotkla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Celý článek si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu