„Fandím hokejovým Ocelářům“

Oblíbená Mňága&Žďorp hrála nedávno v Třinci na Hutnickém dni a opět nadchla všechny posluchače. Lídr Petr Fiala prozradil, že do hutnické metropole jezdí moc rád, a to nejen koncertovat.

Lídr kapely Petr Fiala jezdí do Třince rád. A to nejen na koncerty... foto: mr

Na krku máte šálu Ocelářů. Ale vy jste Valach, komu tedy doopravdy fandíte?
Fandím hokeji, a to už odmalinka. Tatínek s maminkou mě to naučili (smál se). A mým oblíbeným týmem je opravdu Třinec. Jezdím sem i na zápasy a jsem fanouškem Ocelářů. Začalo to vlastně tím, že jsme se kdysi tady seznámili s Radkem Bonkem, hokejistou, který hrával i za Třinec, ale v té době už působil v Kanadě. Byl zde na dovolené a hodně jsme si rozuměli. Od té doby jsem fanouškem, a navíc se mi u vás i hodně líbí a jezdím sem rád.

A jak se vám v Třinci hraje? Myslím tím hudbu samozřejmě…
Perfektně. Máme výborného zvukaře a na pódiu tak všechno klape skvěle. Publikum umí naše písničky, hodně s námi zpívá, takže atmosféra je pokaždé nádherná. A stejně tak tomu bylo i dnes.

Hrajete už spoustu let a písničky občas znějí trochu jinak, než je jejich původní verze. Je to nahodilé, nebo si to trénujete?
To ne, nic se neděje samo od sebe. Musíme vždy vymyslet dopředu, co se pak na koncertě zahraje trochu jinak. Když to člověk nedělá, může se mu stát, že je sám sobě svým revivalem, což tedy nikdo nechce. Ale máme výhodu v tom, že těch písniček jsme složili opravdu strašně moc. Nějakých deset patnáct zahrát musíme vždycky, protože si je posluchači vyžádají. Dalších deset patnáct si zase hrajeme, co chceme my, což nás občerstvuje.

Spousta písniček, spousta slov, stalo se vám, že jste utrpěl výpadek textu?
Tak určitě… určitě už se mi to nejednou stalo. Dříve jsem se z toho hroutil, a teď už se nehroutím. Ono je totiž pro lidi velké zpestření, když kapela udělá chybu. Ale pro mě už to moc příjemné není.

Představte si, muzikanti už hrají, já mám začít, a ono pořád ne a ne mi to naskočit. V Bratislavě se mi dokonce stalo, že jsem měl úplné okno a nemohl jsem si vzpomenout na začátek písničky. A tak jsem se sklonil k fanouškům, ať mi napoví, a jeden z nich povídá – úkoly jsem splnil a nářadí vrátil. Říkám mu, to není možné, tak to určitě není, to začíná jinak, ale on mě přesvědčil. A fakt, že jo…

Věděli jste, že…
…se kapela jmenovala původně Slepé střevo?
…ve valašském nářečí je mňága bahno a žďorp stará nefunkční věc?
…v klipu k písničce Myslel jsem si, že je to láska hrál hlavní postavu bývalý ministr vnitra Ivan Langer?
…Petr Fiala napsal řadu písní v psychiatrické léčebně?

Další zprávy z regionu