Faráře Volného v dětství nejvíc potěšili fotbalisté na pružince

S lidmi, kteří jsou opuštění a nemají střechu nad hlavou, opět zasedl ke štědrovečernímu stolu jablunkovský farář Alfred Volný. Sám si nejvíce pochutná na hrachové polévce a kaprovi s bramborovým salátem. Na věřící, a nejen na ně se obrací s žádostí, aby rozdávali lásku, na kterou podle jeho slov čeká spousta lidí.

Alfréd Volný zve k štědrovečernímu stolu i lidi bez domova. Foto: ba

Třebaže o svátcích kněží slouží více bohoslužeb než obvykle, Vánoce jablunkovský farář Alfréd Volný prožívá poklidně. „Štědrý den je jeden z méně náročných dnů. Ve farnosti je nás několik kněží, rozdělíme si bohoslužby. Snažíme se být připraveni, aby lidé mohli prožít radostnou atmosféru, aby i je ta událost v dějinách lidstva zasáhla, aby si uvědomili, že lidský život má smysl, protože má konečný cíl u Boha. Vánoce vnímám jako svátky, kdy se těšíme na příchod Spasitele a tu radost si užíváme a dělíme se o ni,“ řekl Alfréd Volný.

Štědrý večer prožije s členy jablunkovské Charity, kteří ke štědrovečernímu stolu zvou také bezdomovce a samotné lidi z okolí. „Společně povečeříme, pak rozmlouváme nebo se modlíme u vánočního stromu v objektu charity. Tato setkání jsou přínosná jak pro lidi, tak i pro nás. Oni si toho váží, že Štědrý večer strávíme s nimi, my jsme naopak rádi, že nemusíme být na faře sami,“ pokračoval jablunkovský farář.

Alfréd Volný je diabetik, takže během Štědrého dne půst nedrží. „Téměř všude, kde jsem působil, se štědrovečerní tabule skládala z hrachové polévky, kapra s bramborovým salátem a cukroví. Po příchodu do Jablunkova jsem zjistil, že tady je těch chodů mnohem více. Oplatek, med, krupičná kaše. Měl jsem obavu, že budu tak nasycený, že si už nevychutnám ta hlavní jídla – polévku a kapra s bramborovým salátem. Proto se snažím ty předkrmy konzumovat pouze symbolicky,“ pousmál se Volný, který Vánoce vždy prožíval u nás – buď se svou rodinou, nebo na faře.

Dárek, který mu udělal největší radost, obdržel farář Volný v dětství. „Jako chlapec jsem rád dostával hračky. Když mi bylo asi osm let, dostal jsem dárek Luda, vyrobený někde v Maďarsku. Bylo to fotbalové hřiště s 22 hráči na pružinkách a míčem – kovovou kuličkou. Dvě mužstva hrála proti sobě, pro kluka to byl báječný dárek,“ vrátil se ve vzpomínkách do svého dětství.

Kromě zdraví jablunkovský farář do roku 2022 všem přeje, aby si o svátcích odpočinuli, nabrali sílu a snažili se ostatním rozdávat lásku, protože na ni spousta lidí čeká. Všem přeje, aby nejkrásnější svátky v roce prožili smysluplně.

Další zprávy z regionu